REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

dusia podaj przepis na ......

# werter

17.02.2004 15:20

podaj przep[is na jakis smaczny obiad, bo moja zona nie umie gotowac. A moze ktos iny poda mi przepis chce niespodzianke zrobic zonie gdy przyjdzie z pracy i pokazac jak powiinna gotowac

# Duśka

17.02.2004 20:36

Mięsko z indyka (najlepiej trybowane z udźca) pokroić na kawałki wielkości piłki do golfa, może troszkę większe, posolić, dobrze posypać przyprawą do indyka i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie można przygotować jakąś sałatkę np. z czerwonej kapustki duszonej z jabłkiem i ostudzonej, podawanej na zimno. Mięsko szybko obsmażyć na oliwie, tylko ma się ściąć po wierzchu, nie przypiekać i przełożyć do brytfanki. Całość posypać pokrojonymi na pół suszonymi śliwkami (tylko kalifornijskie, bo nie mają goryczki jak polskie, które najlepsze są na wigilijny kompot) i suszonymi morelami. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 180 stopni. Potem obrócić na druga stronę każdy kawałeczek i piec nastepne 15 minut. Potem podlać gorącą wodą do połowy i piec 20 minut. TYLKO DO MIEKKOŚCI, NIE ZA DŁUGO BO BEDZIE WIÓR. Wyjąć na pólmisek, ozdobić kilkoma morelami i śliwkami z pieczenia. Resztę sosu i moreli ze śliwkami zmiksować. Powstanie bardzo aromatyczny , gęsty, smaczny sos do polania (przełożyć do sosjerki to bedzie bardziej elegancko). Mięso na półmisku obłożyć dookoła połówkami odsączonych z syropu brzoskwiń z puszki. Podawać z ryżem, albo drobnymi pieconymi ziemniaczkami. Naprawdę jest smakowite.
Jutro placki z okolic Bielska Białej. Duśka

# aza

19.02.2004 12:43

"Jutro placki z okolic Bielska Białej"
Duśka, czekam :)
bo już pączki mi bokiem wychodzą :(

REKLAMA

 07

19.02.2004 13:45

A może zapiekanka w wersji dla zapracowanych, leniuchów ,początkujących itp.?
Średnio podgotowane ziemniaki odlewamy, kroimy w dość grube plastry- układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Następnie dowolny gatunek lekko podwędzanej, aromatycznej kiełbaski kroimy w kostkę lub pół- plasterki (zależy, jak komu szybciej i wygodniej) i lekko podsmażamy- układamy jako kolejną warstwę w naczyniu. Potem czas na pokrojoną w kostkę i zrumienioną cebulkę a następnie pieczarki pokrojone w plastry i usmażone (aż woda z nich wyparuje) albo podgotowane różyczki brokułów albo pokrojoną w kawałeczki i przysmażoną czerwona paprykę albo... wszystko razem tylko nie przesadzić z ilością, bo na górze MUSI zmieścić się jeszcze ser. Zanim jednak posypiemy całość startym na grubej tarce żółtym serem (do tego lepsze są gatunki lekko twardawe), poprzednie warstwy zalewamy sosem śmietanowym (śmietana 18%!!!- nie 12% ani inna), którą doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami (dobre są np. zioła prowansalskie) i możemy go nieco rozrzedzić mlekiem. UWAGA! Serem posypujemy na koniec- jeśli odwrócisz kolejność, ser zamiast się zapiec, ugotuje się w śmietanie. Aha! zamiast kiełbaski może być oczywiście wędzony boczuś, który bardzo podnosi smak i aromat a zamiast zwykłego sera można wypróbować też niektóre gatunki pleśniowców (dobry jest np. zwykły camember). Pieczemy 20-30 min w temp. ok. 190 st. aż ser się stopi i zarumieni.
Smacznego i powodzenia w edukacji kulinarnej! A swoją drogą, werter, może sam nauczysz się gotować i będziesz wyręczać żonę- to podobno bardzo pociąga niektóre kobiety...

# werter

19.02.2004 22:29

dzieki dusia jestes kochana

# Duśka

20.02.2004 13:13

Werter: "Kochana, kochana", ale jak ci wyszło? Smakowało?
Przpraszam wszystkich, że nie dałam na drugi dzień przepisu na placki, ale jakoś tak wyszło, że nawet się nie dotknęłam do komputera.
Oto placki: Dużą pierś z jednego kurczaka przekroić na pół, a potem każdy kawałek wzdłuż na 3 części. Powstałe w ten sposób długie paski pokroić w poprzek na cieniutkie plastereczki, lekko posolić dodać 2 łyżki Vegety, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki.W tym czasie 30 dag pieczarek pokroić drobno i na niewielkiej ilości tłuszczu powoli dobrze usmażyć. Do kurczaka doadać pieczarki, 3 jajka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki majonezu, trochę pieprzu i wymieszać na gładką masę. Jak ktoś lubi to można jeszcze dosolić. Wykładać na gorący olej łyżką od zupy jak placuszki, troszkę spłaszczyć i smażyć z dwóch ston na złoty kolor. Pycha. Schabowe to przeżytek. Duśka

REKLAMA

# aza

21.02.2004 10:03

Duska, i jak tu nie bzc lakomczuszkiem_! Ł=
dzis wzprobuje przepis na placki Ł=
dzieki
milego likendu
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

 

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Sylwester 2024/2025
Sylwester 2024/2025
Sylwester 2024/2025