# Kamil. 25.03.2017 08:39 |
|
Skandal,odchodzi Warszawa moja,co są z moich młodych lat.Odchodzi kolejny symbol miasta,który wart jest pozostawienia.Można by było w tych budynkach,zrobić coś innego,dla mieszkańców osiedli,stop dyktaturze deweloperów,mówi się że miasto pięknieje,jeżeli chodzi o ten przykład,mam bardzo poważne wątpliwości,ratujmy nasze wspomnienia.
|
# jack82 25.03.2017 15:43 |
|
@Kamil, Warszawa odchodzi i umysł też już nie ten. Ruina nie ma żadnych wartości, chyba że edukacyjne - pokazuje jak ludzie kiedyś nie potrafili zarządzać. Deweloperzy natomiast budują mieszkania dla młodych ludzi, więc ten teren przynajmniej do czegoś się przyda.
|
# Kamil. 25.03.2017 19:08 |
|
Dla mnie ma ona wartość,zawsze polskie zakłady,takie jak piekarnie,mają w sobie ten czar.Widać że dziś mamy tu ruiny,lecz w tych budynkach,mogło by wrócić życie,to znaczy zatrudnienie.Stare piekarnie mają swoją duszę,pieczywo z nich jest zdrowe i chrupiące,nie te sieciowe co na drugi dzień już wiór nie jedzenie.Zawód piekarza jest bardzo cenny,kształci wielu wartościowych ludzi,zakład taki jak piekarnia wolska,jest symbolem dzielnicy,można tam budować nowe ale wpisując w stare ale nie burzyć.
|
# Piekasz 26.03.2017 20:04 |
|
"Zawód piekarza jest bardzo cenny,kształci wielu wartościowych ludzi..." - Kamilu, ałe o sso chozzi?
|
# Kamil 27.03.2017 07:06 |
|
O sso chozzi nie rozumiem,chyba o co chodzi,chodzi tu o uratowanie zawodu piekarza,który ma szansę na równi konkurować z wielkimi przedsiębiorstwami piekarniczymi,mam tu na myśli również aby przetrwały stare receptury wypieku chleba,tylko taki wpływa na zdrowie i kondycję człowieka.Pieczywo w sieciówkach szybko się psuję oraz ma za dużo chemii.Mam na myśli zachowanie wielu starych rodzinnych zakładów,nie tylko w dziedzinie piekarstwa na terenie Warszawy,te produkty z tych manufaktur są w dużo wyższej jakości oraz mają wartość sentymentalną,co będzie jak zniszczymy starą Warszawę,ale czy nowa będzie lepsza?.
|
# Olol 28.03.2017 00:08 |
|
Piekaszu! Polecam książkę Magdaleny Stopy "Chleb po warszawsku" - dowiesz się z niej o co chodzi...
|
# Adamx 28.03.2017 12:06 |
|
Teraz teren wygląda prawie jak w Prypeci, nowe bloki będą lepiej wyglądały, mam nadzieję, że deweloper zadba o zieleń, bo tyle ostatnio się wycina drzew zupełnie bez sensu
|
# krln 28.03.2017 12:12 |
|
#jack82 napisał(a) 25.03.2017 15:43 @Kamil, Warszawa odchodzi i umysł też już nie ten. Ruina nie ma żadnych wartości, chyba że edukacyjne - pokazuje jak ludzie kiedyś nie potrafili zarządzać. Deweloperzy natomiast budują mieszkania dla młodych ludzi, więc ten teren przynajmniej do czegoś się przyda. ceny w tej okolicy NIE są dla młodych ludzi. oj nie są! |
# gosc 28.03.2017 12:14 |
|
Raczej będziemy ogrodzeni szklanymi domami, wysokimi. Sąsiad do sąsiada będzie zaglądał przez okno i patrzył co mamy w talerzu, albo będziemy z balkonu patrzeć na ścianę sąsiedniego budynku jak to jest na skrzyżowaniu Wawrzyszewskiej z Obozową - widok aż zapiera dech w piersiach. Na sobotę i niedzielę tzw. młodzi będą jechać na wioski po wałówki i wówczas będzie cisza i spokój, a nasza Wola - piękna i zielona zmieni się w betono-szklaną pustynię. Tego jako rdzenna mieszkanka Woli (od urodzenia - 60 latka) nie chciała bym oglądać. Już teraz jest problem z ruchem ulicznym, korkami, brakiem parkingów a co będzie za chwilę jak te super pomysły się zrealizują? Tylko patrzeć jak wpadną na pomysł zlikwidowania lasku na kole, przecież tam tez może powstać wielkie osiedle. Chcecie tego? Bo ja nie. A sklepiki, piekarnia - dla młodych to nowoczesność na pierwszym miejscu -super i hiper markety to to gdzie biegają całymi rodzinami w piątki, świątki i niedziele. Czy ktoś pomyślał, że przez te wielkie hale, zwykli szarzy ludzie potracili miejsca pracy, czy ktoś pomyślał, że wielu starszych ludzi nie jest w stanie samodzielnie się do nich niekiedy dostać, żeby zrobić sobie jakieś zakupy, a w okolicy pustostany po sklepach stoją i świecą pustkami, bo nikt nie będzie inwestował w jakikolwiek interes, bo supermarket go zje. Nie stać nas na to. No cóż to jest mój punkt widzenia możecie się z nim zgodzić lub nie, ale pamiętam naszą Wolę - koło zielone pachnące kwitnącym bezem i akacją. Mam nadzieje, że większość z Was nie da zniszczyć tego co mieliśmy.
|
# mentor 28.03.2017 13:06 |
|
Witam,
W nawiązaniu do notki nt piekarni "Wolska" należałoby sprostować, że piekarnia ta została oddana do użytku 21 grudnia 1976 r. Nie jest też prawdą, że w latach pięcdziesiątych cała produkcja w Warszawie była upaństwowiona. Działały wtedy zarówno piekarnie prywatne/choćby p. Kałasa/,piekarnie spółdzielcze i państwowe. Jeśli zaś chodzi o piekarnię "Wolska" to do zamknięcia była ona własnością Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie.Działalność piekarni zakończono w 2002 roku kiedy to produkcję i zatrudnionych ludzi przeniesiono głównie do piekarni "Krakowiaków". Istnienie piekarni w miejscu gdzie wyrastały nowe osiedla nie miało sensu, bo dla okolicznych mieszkańców stawała się ona wielką niedogodnością. A tak na marginesie chleb baltonowski jest produkowany nadal na tej samej recepturze i nadal bez żadnych dodadtków. |
# Orto Graf 28.03.2017 16:07 |
|
#gosc - 60-latka:
- wyraz "chciałabym" pisze się łącznie; - nazwę "Lasek na Kole" pisze się z wielkich liter. Zatem, do szkoły (podstawowej, dla uczniów trzeciego wieku) wrrróć!!! Niemożność dotarcia przez starszych ludzi na zakupy do supermarketów nazywa się wykluczeniem społecznym. Chociaż jak widzę emerytów nadzwyczaj żwawo pomykających po tanie mięso w Wola Parku, to zbudowany jestem ich mobilnością i obrotnością... |
# mentor 28.03.2017 19:05 |
|
Na pocieszenie należałoby wspomnieć, że SPC przy piekarni "Wolska" od strony ul. Obozowej uruchomiła właśnie sklep firmowy z pieczywem. Sklep oferuje dużą gamę pieczywa, w tym także wypiekanego na miejscu.
|
# Gosc 29.03.2017 09:26 |
|
Miły Orto-graf -nie pouczaj innych bo być może jeszcze nie masz do tego prawa, ale owszem masz rację, że lasek na kole pisze się z dużej litery, oraz chciałabym łącznie, więc jeśli jesteś urażony(a) to jest mi przykro.Ale tak sobie myślę, że nie tacy jak ja czy Ty robią jeszcze większe błędy i to ortograficzne - puszczając je w eter , więc pisząc w pośpiechu wolno i mnie i Tobie je popełniać. Czytając różne komentarze - chyba rzadko to robisz - jest ich ogromnie dużo i ciekawa jestem czy tam też wyrażasz swoje opinie i poglądy. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
|
# Jotde 11.04.2017 19:10 |
|
Bulki teraz sztuczne jemy, a ich zapach w aerozolu rozpylaja po marketach
|
# Marz 19.11.2017 19:24 |
|
A co tam na byc ? Ktoś wie?
|
# Tadek 08.03.2018 14:40 |
|
Warszawiacy największy syf jaki jecie to chleb wypiekany przez pseudo piekarzy warszawskich na technologiach francuskich.Psełdopiekarze warszawscy chleb POLSKI wypiekany jest na drożdżach. a u was tylko na syfiastym zakwasie.SPRUBUJCIE kiedykolwiek prawdziwego chleba który jest wypiekany na południu naszego a nawet w UK.Jeśli chodzi o komunikację miejską to mamy najlepszą w byłych demoludach. Tak że jak się chce to można. Piekarze jedzcie na praktyki na południe kraju a dorobicie się milionów tam są piekarnie które prowadzą sprzedaż we własnych sklepach CAŁĄ DOBĘ.
|
# igas 13.06.2019 09:11 |
|
Na szczęście jest Putka, ich pieczywo to majstersztyk - chleb zytni BIO taki jak pamietam sprzed lat. Produkuja metodą dojrzewającego wypieku, nie mrożą. Wystarczy mi tylko masło do takiego chleba sam w sobie taki jest pyszny
|
# Witkor2361 02.10.2019 11:15 |
|
Dobra piekarnia na Mokotowie - Nowakowski Gorąco Polecam, pieczywo codziennie jest bardzo świeże i nadaję się do jedzenia. Raz byłem w pewnej piekarni chleb był zepsuty.. u Nowakowskiego takie cos nie ma miejsca.
|
# Wiktoria 29.11.2019 11:56 |
|
Mnie najlepiej podpasowala piekarnia Otrębusy. Chyba receptury maja idealne, ze to wszystko takie dobre.
|
# Paulinka1 16.12.2019 15:07 |
|
Teraz dobrze prosperuje piekarnia Otrębusy- pyszności można tam kupić. Zawsze świeżo i pysznie, mila obsługa.
|
# Rysiek 30.12.2019 09:53 |
|
Ostatnio postanowiłam przetestować właśnie tę piekarnię Otrębusy jak wszyscy polecali. Fajna, niedroga i zawsze wszystko świeże. Polecam.
|
# Katarzyna73 30.01.2020 13:43 |
|
Mogę polecić Otrębusy bo mają mega świeże i pyszne wypieki
|
# wolanka 07.02.2020 21:42 |
|
Była super piekarnia na Staszica 4. Też z czerwonej cegły. Fajny ogrodzony teren. Mieszkał tam też kierownik piekarni z rodziną. Bardzo podobna do tej na Pradze Południe, co chcą zburzyć. Nie wiadomo, kiedy została zburzona. Byłam kiedys tam. Pusty wybetonowany plac. Żadnych informacji, nawet w książkach o Woli. Dziwne.
|
# OLEKSY123 27.02.2020 16:06 |
|
Ja tam lubię wypieki od piekarni Otrębusy zdecydowanie moje ulubione
|
# Borys123 26.03.2020 11:55 |
|
Moim faworytem jest sieć piekarni Otrębusy, cenię je sobie za zawsze świeże i w dobrych cenach wypieki. Bardzo polecam!
|
# Adi91 28.05.2020 14:30 |
|
Dużo osób poleca Otrębusy i też mogę się pod tym podpisać. Świetne pieczywo :)
|
# WojtekP 31.08.2020 13:03 |
|
No Otrębusy są ok, smakowo ok, ceny też nie są wysokie.
|
# MarekL 01.12.2020 14:22 |
|
Widzę że sporo osób poleca Otrębusy, ja u nich kiedyś kupowałem pieczywo jak niedaleko miałem ich piekarnię bo mieli fajny chleb z ziarnami, bo teraz to kawał niestety żeby dojechać.
|
# Martyn@ 29.04.2021 10:35 |
|
Otrębusy? Super piekarnia!
|
# Dominikaa 02.06.2021 11:13 |
|
#Martyn@ napisał(a) 29.04.2021 10:35 Otrębusy? Super piekarnia! Zgadzam się w 100% :) |
LINKI SPONSOROWANE