REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


DODAJ ARTYKUŁ SPONSOROWANY



Blat drewniany czy laminowany? Czym się kierować podczas wyboru blatów kuchennych?

Blat drewniany czy laminowany? Czym się kierować podczas wyboru blatów kuchennych?

Blaty kuchenne są niezastąpionym towarzyszem zmagań kulinarnych. Rynek obfituje w różne typy i kolory blatów kuchennych. Dzisiaj przyjrzymy się dwóm rodzajom: blatom drewnianym i laminowanym. Poznajcie najważniejsze cechy oraz zalety i wady obu rozwiązań.

Blaty kuchenne drewniane

Blaty kuchenne z litego lub klejonego drewna naturalnego zwykle wykonywane na indywidualne zamówienie klienta. Posiadają unikatowy, naturalnie ciepły, szlachetny i ponadczasowy wygląd.

Żonglując różnymi gatunkami drewna, producenci są w stanie uzyskać rozmaite wybarwienia i właściwości użytkowe. Drewniane blaty kuchenne stanowią marzenie niejednego inwestora, jednak należą do najdroższych rozwiązań w swoim segmencie. Drugą, ale i ostatnią wadą, obok wysokiej ceny, jest konieczność regularnej konserwacji drewna.

Materiał ten jest wrażliwy na wysokie temperatury, wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Zastosowanie środka zabezpieczającego wpływa na końcowy wygląd powierzchni, przez co niektórzy użytkownicy ostatecznie rezygnują z takiego rozwiązania. Oczywiście dla inwestorów decydujących się na naturalne drewno w kuchni wspomniane wady zwykle nie stanowią istotnego problemu.

Blaty kuchenne laminowane

Blaty kuchenne laminowane wykonywane są z płyty wiórowej wykończonej laminatem. Oferują optymalny stosunek jakości i trwałości do ceny. Dzięki nowoczesnej technologii produkcji wyróżniają się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i ścieranie. Są lekkie, łatwe do utrzymania w czystości oraz bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne, chemię domową i wysokie temperatury. Do wyboru pozostają rozmaite dekory, odpowiadające najmodniejszym trendom wnętrzarskim.

Współcześnie produkowane laminaty wiernie imitują drogie i wrażliwe materiały jak drewno czy kamień. Dzięki temu można zaaranżować modnie i szlachetnie wyglądającą kuchnię za rozsądne pieniądze.

Czym wyczyścić blat kuchenny laminowany? Wystarczy ściereczka lub gąbka nasączona ciepłą wodą i środkiem myjącym do czyszczenia powierzchni kuchennych.

Blat drewniany czy laminowany - kryteria wyboru

Wybierając blaty kuchenne, należy wziąć pod uwagę:

  • design - materiał, kolor i styl wykończenia blatu należy dobrać tak, aby całość pasowała do frontów kuchennych i całego wystroju pomieszczenia;
  • założony budżet - blaty kuchenne laminowane są znacznie tańsze od wykonanych na wymiar z naturalnego drewna;
  • planowaną intensywność eksploatacji - miłośnicy gotowania raczej powinni zdecydować się na blat laminowany niż na wrażliwe drewno;
  • nawyki domowników - dla osób, które nie zamierzają wycierać blatu do sucha po każdym użyciu, bezpieczniejszym wyborem będzie wariant laminowany;
  • długość blatu - blaty laminowane są dostępne w różnych rozmiarach (takie blaty kuchenne można zamówić np. w Salonach Agata) i można je łatwo przyciąć, natomiast blaty drewniane zwykle zamawia się na wymiar.


    Podsumowanie

    Blat drewniany czy laminowany? Wybór zależy przede wszystkim od Waszych indywidualnych potrzeb i projektu kuchni. Drewniany blat wspaniale wygląda w połączeniu z białymi i czarnymi frontami. Ociepla wystrój, dodaje mu szlachetności i naturalnego uroku. Jest niezastąpiony w kuchniach rustykalnych, skandynawskich i angielskich.

    Jeśli często gotujecie i nie chcecie stale martwić się uszkodzenie blatu, warto rozważyć imitację. Blat laminowany jest nie tylko znacznie tańszy, ale też bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie i wilgoć oraz łatwiejszy w czyszczeniu od blatu z naturalnego drewna. Warto wiedzieć, że blaty laminowane i drewniane to nie jedyne opcje. Na rynku dostępne są także blaty kamienne, konglomeratowe, kompozytowe i szklane. Każdy znajdzie coś dla siebie!





  • REKLAMA
    © WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
    Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
    REKLAMA
    REKLAMA