Blat drewniany czy laminowany? Czym się kierować podczas wyboru blatów kuchennych?
Blaty kuchenne są niezastąpionym towarzyszem zmagań kulinarnych. Rynek obfituje w różne typy i kolory blatów kuchennych. Dzisiaj przyjrzymy się dwóm rodzajom: blatom drewnianym i laminowanym. Poznajcie najważniejsze cechy oraz zalety i wady obu rozwiązań.
Blaty kuchenne drewniane
Blaty kuchenne z litego lub klejonego drewna naturalnego zwykle wykonywane na indywidualne zamówienie klienta. Posiadają unikatowy, naturalnie ciepły, szlachetny i ponadczasowy wygląd.
Żonglując różnymi gatunkami drewna, producenci są w stanie uzyskać rozmaite wybarwienia i właściwości użytkowe. Drewniane blaty kuchenne stanowią marzenie niejednego inwestora, jednak należą do najdroższych rozwiązań w swoim segmencie. Drugą, ale i ostatnią wadą, obok wysokiej ceny, jest konieczność regularnej konserwacji drewna.
Materiał ten jest wrażliwy na wysokie temperatury, wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Zastosowanie środka zabezpieczającego wpływa na końcowy wygląd powierzchni, przez co niektórzy użytkownicy ostatecznie rezygnują z takiego rozwiązania. Oczywiście dla inwestorów decydujących się na naturalne drewno w kuchni wspomniane wady zwykle nie stanowią istotnego problemu.
Blaty kuchenne laminowane
Blaty kuchenne laminowane wykonywane są z płyty wiórowej wykończonej laminatem. Oferują optymalny stosunek jakości i trwałości do ceny. Dzięki nowoczesnej technologii produkcji wyróżniają się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i ścieranie. Są lekkie, łatwe do utrzymania w czystości oraz bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne, chemię domową i wysokie temperatury. Do wyboru pozostają rozmaite dekory, odpowiadające najmodniejszym trendom wnętrzarskim.
Współcześnie produkowane laminaty wiernie imitują drogie i wrażliwe materiały jak drewno czy kamień. Dzięki temu można zaaranżować modnie i szlachetnie wyglądającą kuchnię za rozsądne pieniądze.
Czym wyczyścić blat kuchenny laminowany? Wystarczy ściereczka lub gąbka nasączona ciepłą wodą i środkiem myjącym do czyszczenia powierzchni kuchennych.
Blat drewniany czy laminowany - kryteria wyboru
Wybierając blaty kuchenne, należy wziąć pod uwagę:
Podsumowanie
Blat drewniany czy laminowany? Wybór zależy przede wszystkim od Waszych indywidualnych potrzeb i projektu kuchni. Drewniany blat wspaniale wygląda w połączeniu z białymi i czarnymi frontami. Ociepla wystrój, dodaje mu szlachetności i naturalnego uroku. Jest niezastąpiony w kuchniach rustykalnych, skandynawskich i angielskich.
Jeśli często gotujecie i nie chcecie stale martwić się uszkodzenie blatu, warto rozważyć imitację. Blat laminowany jest nie tylko znacznie tańszy, ale też bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie i wilgoć oraz łatwiejszy w czyszczeniu od blatu z naturalnego drewna. Warto wiedzieć, że blaty laminowane i drewniane to nie jedyne opcje. Na rynku dostępne są także blaty kamienne, konglomeratowe, kompozytowe i szklane. Każdy znajdzie coś dla siebie!