Posiłki niemowlaka - na co zwrócić uwagę?
Czym karmić naszą pociechę w jego pierwszych miesiącach życia? Jakie posiłki będą dla niego zdrowe, bezpieczne i w dodatku chętnie jedzone? To pytania z którymi boryka się każdy rodzic.
Podstawowym pierwszym pokarmem naszych dzieci jest oczywiście mleko mamy. Jednak między 17 a 26. tygodniem życia naszego dziecka przychodzi czas na zapoznawanie go z innymi smakami. I choć wciąż mleko mamy pozostaje podstawowym pokarmem, to jednak powoli, systematycznie można oswajać go z nowymi smakami. Co bezpiecznie można wprowadzać do diety malucha w pierwszych miesiącach życia? Jak świadomie rozbudowywać dietę niemowlaka aby zdrowo się rozwijał? Polecamy poniższy artykuł.
Pierwsze smaki w diecie niemowlaka
To, czym zaczniemy karmić dziecko w pierwszych miesiącach życia ma kluczowy wpływ na rozwijanie jego upodobań żywieniowych. Z tego powodu warto jak najwcześniej przyzwyczajać dziecko do smaku warzyw, np. brokułów, marchewki i ziemniaka. Nie jest wskazane zaczynianie rozszerzania diety od smaków słodkich (np. owoców czy słodkich kaszek). Smak słodki jest bardziej akceptowany przez niemowlę, dlatego wprowadzić go można w każdym momencie. Trudniej jest natomiast przestawić dziecko ze słodkiego smaku na smaki bardziej wytrawne jak wspomniane warzywa.
Zdrowe przekąski dla niemowląt
Przekąski, czyli drobne posiłki pojawiające się w naszym menu między głównymi posiłkami, takimi jak śniadanie, obiad, kolacja, to domena nie tylko dorosłych, ale też dzieci, i to już od pierwszych miesięcy życia. Coraz częściej odchodzi się od zasady karmienia na żądanie, koncentrując się na wprowadzeniu stałych pór podawania posiłków. Jeśli pomiędzy posiłkami damy dziecku zdrową przekąskę, nic złego się nie stanie, a co ważne - przyzwyczaimy dziecko do regularnych godzin jedzenia.
Co może stanowić przekąskę dla niemowląt? Na pewno lekkostrawne, delikatne smakołyki jak biszkopty, chrupki kukurydziane czy herbatniki. Karmiąc niemowlęta gotowymi produktami kupionymi w sklepie, zawsze zwracajmy uwagę na skład. Produkty powinny zawierać małą ilość soli i cukru. Powinny być też całkowicie pozbawione barwników, syropu glukozowo-fruktozowego i chemicznych dodatków. Więcej o właściwych przekąskach dla niemowląt przeczytasz w artykule: https://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/karmienie-i-dieta/przekaski-dla-niemowlaka/ .
Ucz dziecko smaków powoli
Przy rozszerzaniu diety niemowlaka ważne jest, aby nowe produkty wprowadzać stopniowo, po kolei. Dokładając do jego jadłospisu kolejne potrawy możemy obserwować reakcję organizmu na kolejne produkty i jednocześnie wykluczyć w przyszłości składniki uczulające. Szczególną uwagę należy zwrócić przy wprowadzaniu produktów zawierających gluten. Trzeba wtedy uważnie obserwować reakcje organizmu dziecka na takie produkty, aby wykluczyć u niego celiakię czy alergię pokarmową.
Zawsze natomiast należy pamiętać o tym, że pierwsze posiłki dziecka (do około 8. miesiąca życia) powinny być dokładnie zmiksowane i posiadać gładką, kremową konsystencję. Od 9. miesiąca życia można zacząć zachęcać dziecko do jedzenia potraw wymagających gryzienia i żucia.