Sushi Ramen Express Wszystkie smaki Japonii
tytuł oryg.: | Sushi and Beyond |
autor: | Michael Booth |
przekład: | Magdalena Rabsztyn |
wydawnictwo: | Mando |
wydanie: | 1, Kraków |
data: | 18 czerwca 2025 |
forma: | książka, okładka miękka ze skrzydełkami |
wymiary: | 202 × 142 mm |
liczba stron: | 352 |
ISBN: | 978-83-2774626-9 |
Inne formy i wydania
książka, okładka miękka ze skrzydełkami, 1 | 2025.06.18 |
e-book (epub, mobipocket), 1 | 2025.06.28 |
Marzysz o Japonii? Zacznij od tej książki!
Sushi Ramen Express czeka, żeby zabrać cię w podróż po Kraju Kwitnącej Wiśni. Spróbujesz niepowtarzalnej tempury w restauracyjkach izakaya w Kabukich? - dzielnicy Tokio, której neony były inspiracją dla scenografii Blade Runnera. Dowiesz się, co można znaleźć na straganach Tsukiji, jednego z największych targów rybnych świata. Wybierzesz się na połów nitek makaronu nagsaki s?men z górskiego strumienia. Wsiądziesz na pokład superszybkiego shinkansena, przyjrzysz się treningowi zawodników sumo oraz nauczysz się, jak rozpoznać świeże sushi i dobry ramen.
Michael Booth - autor bestsellerów Skandynawski raj oraz Japonia, Chiny i Korea - serwuje fascynującą opowieść o kraju, gdzie tradycja spotyka się z technologią, a każdy posiłek to rytuał. Błyskotliwie, z humorem i odrobiną szaleństwa opisuje swoją wędrówkę przez Japonię w poszukiwaniu jej smaków, sekretów i kulturowych paradoksów.
Odkryć Japonię, to poznać ją od kuchni!
Ta książka to prawdziwa gratka - nawet jeśli czytelnik nie skosztuje z niej ani kęsa.
,,Library Journal"
Niezależnie od tego, czy Sushi Ramen Express to wasze pierwsze spotkanie z japońską kuchnią i kulturą, warto dać się jej skusić... Michael Booth bierze na cel japońską kuchnię - i robi to z wdziękiem i smakiem.
,,Shelf Awareness"
Booth pisze o jedzeniu tak, że cieknie ślinka. Lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników japońskiej kuchni.
,,Guardian"
Booth to jeden z najbystrzejszych autorów piszących o jedzeniu - absolutna uczta dla każdego smakosza.
,,Mail on Sunday"
Styl Bootha to czysta przyjemność... świetny przewodnik po smakach, które warto poznać, będąc w tej części świata.
,,Time Out"
Nowy Bill Bryson.
,,New York Times"
Michael Booth - nagradzany dziennikarz i autor siedmiu książek z dziedziny literatury faktu. Pisze głównie o krajach skandynawskich i wschodniej Azji oraz o podróżach i jedzeniu. Jego teksty regularnie ukazują się na łamach takich pism jak ,,The Guardian", ,,The Independent", ,,The Times" i ,,The Telegraph". Popularność przyniosła mu bestsellerowa książka Skandynawski raj. O ludziach prawie doskonałych.
Sushi Ramen Express nagrodzono Guild of Food Writers Kate Whiteman Award dla najlepszej książki o podróżach i jedzeniu. Stała się też wielkim bestsellerem w samej Japonii, gdzie doczekała się dziesięciu dodruków, a na jej podstawie powstał serial anime.
Na sąsiedniej półce
-
[ książka ]Japonia, Chiny i Korea. O ludziach skłóconych na śmierć i życieMichael Booth
-
nowość[ książka, e-book ]Na mojej warcie. Przewodzenie NATO w czasie wojnyJens Stoltenberg
-
nowość[ książka, e-book ]Kobiety z obrazówMałgorzata Czyńska
-
nowość[ książka, e-book ]Pożegnanie z Narwią. Rozmawia Wojciech TochmanHanna Krall, Wojciech Tochman
-
nowość[ książka, e-book ]Tajemnice Nagrody Nobla. Skandale, pomyłki, kontrowersjeJarosław Molenda
-
nowość[ książka, e-book ]Wycieczka do Szerszeniowiec. W stronę LecaLidia Kośka
-
nowość[ książka ]Podróże z BadziczemBarbara Szydłowska
-
nowość[ książka ]Moje wspaniałe życieBartłomiej Szymborski
-
nowość[ książka ]Jak poznałam AzjęWanda Wiśniewska
-
nowość[ e-book ]RekapitulacjaRyszard Legutko
-
nowość[ książka ]Od Asiuni do Joanny. Życie pod BajdułemJoanna Papuzińska, Anna Sobowiec
-
nowość[ książka, e-book ]Kryminalne portrety. Notatki psychologa policyjnegoJan Gołębiowski