REKLAMA

Przepiórki w płatkach róży

tytuł oryg.: Como agua para chocolate
autor: Laura Esquivel
przekład: Elżbieta Komarnicka
wydawnictwo: Wielka Litera
wydanie: Warszawa
data: 13 marca 2024
forma: książka, okładka twarda
wymiary: 135 × 205 mm
liczba stron: 272
ISBN: 978-83-8360020-8

Inne formy i wydania

książka, okładka twarda  2024.03.13

Najbardziej znana na świecie meksykańska powieść.

Tłumaczona na czterdzieści języków, sprzedana w ponad czterech milionach egzemplarzy.

W sercu meksykańskiej tradycji, w czasach rewolucji z początku XX wieku, zrodziła się opowieść o miłości - tak intensywna jak smaki, które ją przenikają.

Tita, najmłodsza córka, pozbawiona możliwości ślubu z ukochanym Pedrem z powodu surowej rodzinnej tradycji, tylko w kuchni znajduje przestrzeń do wyrażania swoich uczuć. Przygotowując potrawy tak pełne emocji, że potrafią zmienić bieg wydarzeń, przekazuje miłość w najczystszej formie.

Ta powieść to pochwała kulinarnego artyzmu, w którym każdy składnik, każdy przepis kryje w sobie głębokie uczucie. Laura Esquivel, mieszając elementy realistyczne z odrobiną magii i fantastyki, kreuje świat, gdzie jedzenie staje się metaforą namiętności, a przygotowywanie posiłków - aktem miłości. Opowiada też historię o sile tradycji, rodzinnych więzach i poszukiwaniu własnej drogi do szczęścia, nawet jeśli oznacza to łamanie zasad.

Na sąsiedniej półce

Szukasz książki, audiobooka? Skorzystaj z wyszukiwarki
;

REKLAMA

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe