Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać
autor: | Jaś Kapela |
wydawnictwo: | Wydawnictwo Krytyki Politycznej |
kolekcja: | Seria z morświnem |
wydanie: | wydanie 1, Warszawa |
data: | 14 września 2018 |
forma: | książka, okładka miękka |
wymiary: | 132 × 210 mm |
liczba stron: | 320 |
ISBN: | 978-83-6585368-4 |
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się, jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.
,,Polskie mięso" to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia - tego, jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat.
Na sąsiedniej półce
-
[ książka ]Ilustrowany samouczek antymyśliwskiZenon Kruczyński
-
[ książka ]Przyszłość zależy od nas. Przewodnik po kryzysie klimatycznym dla niepoprawnych optymistówChristiana Figueres, Tom Rivett-Carnac
-
[ książka ]Pocztówki z IranuTomasz Larczyński
-
[ e-book ]Warszawa wciąga. Tu byłem. Tu ćpałem. Tu piłem. Przewodnik po warszawskich klubachJaś Kapela
-
nowość[ książka ]Madonna. A rebel life. BiografiaMary Gabriel
-
nowość[ książka, audiobook ]Rekin z parku YoyogiJoanna Bator
-
nowość[ książka ]Bezsenność w TokioMarcin Bruczkowski
-
nowość[ książka, audiobook, e-book ]Boniecki. Rozmowy o życiuAdam Boniecki, Anna Goc
-
nowość[ książka ]Miłosz. BiografiaAndrzej Franaszek
-
nowość[ książka ]Ukrywałam Anne Frank. Wszystkie tajemnice ElisabethJoop van Wijk-Voskuijl
-
nowość[ książka ]Gangi IzraelaArtur Górski
-
nowość[ książka ]Jeden dzień z życia Abeda Salamy. ReportażNathan Thrall
LINKI SPONSOROWANE