REKLAMA

Artykuł sponsorowany

Koniaki z najwyższej półki - czym się charakteryzują?

Koniaki z najwyższej półki - czym się charakteryzują?

Koniak to trunek, który produkowany jest od XVII wieku. Mimo stosunkowo niedługiego stażu - zwłaszcza, gdy porównamy go do innych napojów - bardzo szybko stał się alkoholem elitarnym, który doskonale przyjął się w wyższych klasach społeczeństwa. Po czym poznać koniaki najwyższej jakości?

Jak powstał koniak?

Jego nazwa pochodzi od miejscowości, z której się wywodzi: Cognac. To właśnie tam po raz pierwszy pozyskano go metodą przemysłową. Miało to miejsce w 1617 roku. Nowy trunek szybko stał się niezwykle ceniony i modny nie tylko we Francji, ale i na całym Starym Kontynencie.

Francuzi szczycą się tym, że proces jego wytwarzania niemal nie zmienił się na przestrzeni ponad czterystu lat. Oznacza to, że jeśli dziś pijemy prawdziwy, tradycyjny koniak francuski, to jest więcej niż prawdopodobne, że powstał on z odmiany winogron ugni blanc, które koniecznie musiały zostać zebrane w październiku, a następnie poddano je tradycyjnemu kupażowaniu.

- Często pomijaną ciekawostką jest to, że jego smak nie zależy tylko od składników. Najważniejszą rolę odgrywa tu bowiem szef piwnicy, który ma ogromny wpływ na proces produkcji trunku. To właśnie on wybiera alkohole, które zostaną ze sobą zmieszane, zanim narodzi się koniak w ostatecznym kształcie - mówi Marcin z Krest.pl.

Dobry koniak to stary koniak?

Bez wątpienia to właśnie rok produkcji odgrywa dla wielu osób kluczową rolę. Jest to dość uniwersalne, a zarazem dostępne dla każdego narzędzie porównawcze, które pozwoli szybko ocenić, czy mamy do czynienia z alkoholem klasy premium. Dlaczego?

Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że ten rodzaj alkoholu leżakuje w dębowych beczkach, które są poddawane toastingowi, czyli prażeniu. Unika się jednak ich charringowania, czyli smalenia, by koniak nie miał zbyt mocnego smaku.

Właśnie w tym miejscu pojawia się druga właściwość tego alkoholu, która dla osób o czułym podniebieniu odgrywa ogromne znaczenie. Trunek z założenia powinien być łagodny w smaku. Jego aromat nie może być zbyt nachalny, wręcz narzucający się. To dwie kluczowe cechy tej odmiany winiaków z najwyższej półki.

Istnieje bardzo prosty system, dzięki któremu nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z koniakami, szybko zorientuje się, czy właśnie trzyma w dłoni butelkę leżakującą dwa, czy dziesięć lat. To ogromne ułatwienie już na etapie wyboru trunku, na przykład w sklepie.

Najbardziej cenione są butelki z adnotacją Extra Old. Oznacza ona, że taki koniak leżakuje nie mniej niż dziesięć lat. Zwykle to właśnie te koniaki osiągają w Polsce najwyższe ceny. Na pewno warto spojrzeć też na alkohole z etykietą Napoleon - oznacza ona, że napój leżakuje nie mniej niż sześć lat. V.S.O.P. to butelki czteroletnie, a skrót V.S. zarezerwowany jest dla koniaków dwuletnich i jest to zarazem najkrótszy dopuszczony przez recepturę czas.

Koniak a miejsce pochodzenia

Jeśli chcemy mówić o tym, że jesteśmy koneserami koniaków, to musimy patrzeć nie tylko na czas leżakowania, łagodny smak czy cenę, ale i na miejsce produkcji. Ten rodzaj alkoholu wywodzi się z regionów Grande Champagne i Borderies i to właśnie te nazwy na butelkach powinny przykuć naszą uwagę.

Nie można jednak lekceważyć koniaków z okolic ościennych, zaś szczególnie z Fins Bois, Petit Champagne i Bons Bois. Tam także produkowany jest prawdziwy koniak. Jeśli na butelce, jaką trzymamy w dłoniach, podane jest inne niż Francja państwo pochodzenia, to można założyć, że jest to raczej wyrób "koniakopodobny". Nazwa Cognac jest dodatkowo zastrzeżona na terenie Unii Europejskiej.


Chcesz przekazać coś więcej, poprawić SEO swojej strony?

REKLAMA