Forum › Bielany
# Anka ogrodniczka 08.10.2021 22:38 |
|
Ostatnio zagospodarowywałam 6800 m2 działki rolno-leśnej po dziadkach. Zainwestowałam w automatyczne podlewanie z czujnikiem deszczu, nową studnię z pompą głębinową, do której trzeba było pociągnąć prąd. Wycięłam stare, schnące drzewa. Inne poprzycinałam. Posadziłam kilkadziesiąt nowych drzew i krzewów. Na około 2000 m2 zaorałam i posiałam zupełnie nowy trawnik. Do tego sporo nowych bylin i kilkadziesiąt krzaków róż. Odmłodziłam stare winogrona, uzupełniłam nowymi. Zbudowałam grill murowany, dwie drewutnie, dwie altany ogrodowe, domek na narzędzia i akcesoria ogrodnicze, altanę na dwa samochody plus około 100 m2 kostki Bauma, nową bramę na pilota. Trzeba też było wymienić ok. 50 metrów bieżących ogrodzenia i zrobić do niego nową podmurówkę ze wzmocnieniem niewielkiej skarpy. Wszystko kosztowało ok. 95.000. Mam wrażenie, że znacznie więcej zrobiłam 10 razy taniej.
|
# Gregory62 09.10.2021 19:08 |
|
Ale Warszawa jest droższa ...
|
# gites 10.10.2021 09:24 |
|
#Gregory62 napisał(a) 09.10.2021 19:08 Ale Warszawa jest droższa ... Bzdura. Siłę roboczą w firmach starających się o zamówienia publiczne stanowią głównie imigranci z Ukrainy i innych państw. Miejsce wykonywania usługi w ogóle nie ma znaczenia. Natomiast faktem jest to, że oferty w przetargach w Warszawie osiągają kwoty z kosmosu a urzędnicy nie wyciągają z tego żadnych wniosków. Gospodarne byłoby w tym momencie zrezygnowanie ze skweru za milion i odczekanie aż bańka cenowa pęknie. |
# kashpir 10.10.2021 09:38 |
|
#Anka ogrodniczka wynajęłaś do wszystkiego firmy, które zatrudniają legalnie pracowników i wystawiają faktury?
Jeśli nie - zgłoś się do kolejnego przetargu, zaoferuj cenę 10x niższą, a pracę wykonaj w czynie społecznym. Wszyscy będziemy bić Ci brawo ;) |
# przedsiębiorca 10.10.2021 10:30 |
|
#kashpir napisał(a) 10.10.2021 09:38 #Anka ogrodniczka wynajęłaś do wszystkiego firmy, które zatrudniają legalnie pracowników i wystawiają faktury? Nawet jeśli nie, to zakładając, że robocizna stanowiła 50% kwoty (swoją drogą dość niski koszt, ale realny), to ZUS i PIT-4 od 47.500 pln wynosi ok. 28.500. A VAT od powiększonej kwoty 17.480. Zakładam, że 90% materiałów kupionych jest z VAT-em w dużych marketach albo w necie. Czyli w przeliczeniu na "całkowicie legalne" zlecenie robota #Anki ogrodniczki kosztowała ok. 141.000. To nadal 7 razy taniej niż skwer na Bielanach. |
LINKI SPONSOROWANE
Znajdź najlepszy kredyt samochodowy online w Finanse.rankomat.pl
Matura przed Tobą? Poznaj sprawdzone
Kursy Maturalne w Warszawie
Kup bilet
Najnowsze informacje na TuBielany
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.