REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nasi przedsiębiorcy

Zdrowe pieczywo na zakwasie? Nie daj się oszukać
REKLAMA

REKLAMA

Zdrowe pieczywo na zakwasie? Nie daj się oszukać

Chleb za zakwasie - tym hasłem supermarkety i piekarnie zachęcają nas do kupna pieczywa, które - zgodnie z obietnicą - ma być zdrowe i pożywne. Sęk w tym, że termin "zakwas" używany jest przez piekarzy swobodnie. Większość dostępnego pieczywa robiona jest z zakwasu w proszku, którego "praca" ograniczona jest do kilkunastu minut.

REKLAMA
REKLAMA

- Prawdziwy zakwas powstaje przez kilkanaście godzin - podkreśla Małgorzata Piwońska, właścicielka piekarni Piwoński. - Jest to mieszanina mąki żytniej oraz wody, w którym spontanicznie rozwijają się bakterie kwasu mlekowego oraz dzikie szczepy drożdży. Hodowla zakwasu to bardzo złożony proces praco- i czasochłonny, ale warto - pieczywo na prawdziwym zakwasie ma szereg zalet - podkreśla.

Jakie? Przede wszystkim nie tuczy. Bakterie kwasu mlekowego metabolizują węglowodany, znacznie zmniejszając ich zawartość w pieczywie. Pieczywo żytnie na zakwasie ma niski indeks glikemiczny- po jego spożyciu długo utrzymuje się poczucie sytości i stały, umiarkowany poziom glukozy we krwi, co skutecznie zapobiega napadom głodu. - Dlaczego powszechnie uważa się, że pieczywo tuczy? Właśnie dlatego, że w "polepszaczowych" piekarniach nie przechodzi wielofazowej fermentacji i cały proces trwa kilkanaście minut. W praktyce oznacza to, że baterie kwasu mlekowego nie mają czasu "przetworzyć" dostępnych w mące węglowodanów na kwas mlekowy - tłumaczy Małgorzata Piwońska.

Kwas mlekowy ma lecznicze działanie w wielu przewlekłych schorzeniach żołądka czy stanach zapalnych jelita grubego. Hamuje rozwój niepożądanych, chorobotwórczych mikroorganizmów, stymuluje wzrost bakterii probiotycznych. Pieczywo na zakwasie jest zdrowe i długo zachowuje świeżość.

Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88

Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.

Sklepy firmowe:

Łomianki Warszawska 95A

Warszawa, Leopolda Staffa 2,

Warszawa, Bazarek Marymont

Facebook: Piekarnia Piwoński

www.tradycyjnapiekarnia.pl


REKLAMA
  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Bielany



REKLAMA





27.05.2017 09:48 #TOT
...."Hodowla zakwasu to bardzo złożony proces praco- i czasochłonny".... Jak rozumiem piekarnia ta płaci drożdżom za ich pracę !. To, że produkcja zakwasu jest czasochłonna jest jasne ale że pracochłonna ? Proszę o wyjaśnienie.
27.05.2017 15:17 #papcio
no drożdże muszą zjeść te węglowodany ,przetrawić i potem wydalić - no jest to pracochłonne szczególnie jak mają zatwardzenie :)
27.05.2017 15:44 #Współczuję
Mocno nie fajne zdjęcie zostało opublikowane. Biedny piekarz wygląda na wycieńczonego, jakby za chwilę miał zemdleć, jakaś udręka i kara boska, straszny widok, aż w dołku ściska. Ale jest jeszcze coś z drugim dnem a propos tytułu. Pod szuflą z bochenkami leży... drugi piekarz i podtrzymuje ją rękami. Przyjrzyjcie się uważnie. Ps. Zakwasy w mięśniach - murowane!
28.05.2017 23:13 #chomik
Warto podkreślić, że ten chlebek, w odróżnieniu od produktów konkurencji, zachowuje pyszny smak i świeżość nawet przez okres tygodnia.
29.05.2017 14:28 #honorata
Najzdrowsze jest to co sobie sama upieczesz, ja bardzo często piekę sama taki jest najlepszy i nigdy Ci się nie zepsuje. Nawet na portalu adamed.expert czytałam ostatnio że taki chleb swojski bardzo dobrze działa na nasz organizm

  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (tj. adresu IP, który zapisze się automatycznie) przez Echo Media Plus sp. z o.o. z siedzibą w Legionowie, ul. Wspólna 3.
Niniejsza zgoda jest warunkiem koniecznym do skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
Dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo i poufność. Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się mailowo pod adresem poczty elektronicznej: rodo@gazetaecho.pl.
Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie celu ich podania, tj. skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl.
W tym wypadku nie jest możliwe wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w postaci adresu IP.
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawa do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 

REKLAMA





więcej
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Wyprzedaż Wakacyjna -70%
REKLAMA
REKLAMA

Ogłoszenia drobne

Lokal użytkowy sprzedam
 Oferta kredytu: pilnie pomoc finansowa Jesteśmy dostępni, aby pomóc Ci rozwiązać twoje problemy. Abyś mógł mieć możliwość stawienia czoła problemom związanym z realizacją. zostaw wszystkie twoje prośby na nasz adres e-mail. Czy masz problemy finansowe? Czy masz problemy z spłatą swojego zadłużenia? Potrzebujesz dobrego adresu do złożenia wniosku o pożyczkę? Kwota obowiązuje: od 1000 do 10 000 000 EUR Maksymalny czas trwania: 35 lat Stopa procentowa: od 2 do 15% Kontakt: interfinance72@gmail.com Dziękuję za twoją próbę.

Inne nieruchomości sprzedam
 BEMOWO do sprzedania miejsce postojowe w garażu podziemnym przy ulicy Jana Olbrachta 118C. Pełna własność. Cena 15300 zł. tel: 662656930 mail: biuro@terranum.pl

Komputery
 Serwis komputerów i laptopów. Szybkie i tanie naprawy u Klienta Tel. 502 372 348

Sprzedam
 Ładne, duże kryształy tanio sprzedam tel. 510-702-234


TU dodaj swoje ogłoszenie
ZA DARMO w necie
ZA GROSZE w gazetach lokalnych
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze wydanie

REKLAMA
© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
REKLAMA
REKLAMA