REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  4 lipca 2008

Zupa arbuzowa.

REKLAMA

Na upały polecam zsiadłe mleko z ziemniakami lub chłodnik. Ale to są potrawy na-szej kuchni staropolskiej, a jak sobie radzą na południu Europy? W Hiszpanii podaje się zupy owocowe na zimno i jedną z takich zup chciałbym dzisiaj Państwu zapre-zentować. Oryginalna zupa arbuzowa zawiera mały kieliszek likieru cytrynowego, ale z uwagi, że chętnie tę zupę zjedzą dzieci można go zastąpić sokiem z pomarań-czy.
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 0,5 kg truskawek
- 1 żółty melon
- 1 łyżka płatków migdałów
- kieliszek likieru cytrynowego lub sok wyciśnięty z pomarańczy.
- garść liści mięty
- 1 łyżeczka imbiru.
Połówkę arbuza wydrążamy a miąższ razem z miąższem z melona miksujemy. Do-dajemy imbir. Następnie miksujemy truskawki i łączymy je z masą arbuzową łyż-ką. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, mieszamy łyżką i odkła-damy na dwie godziny do lodówki. Zupę można podawać w połówce arbuza z posy-panymi migdałami i wrzuconymi na wierzch liśćmi mięty.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024