REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  8 lutego 2008

Sałatka z raków.

REKLAMA

Ostatnio miałem okazję jeść w restauracji La Strada, gdzie serwuje się kuchnię włoską i można rozkoszować się sałatką z raków. To dziwne, ale taka sałatka wy-wodzi się z polskiej kuchni, gdyż jej podstawowy składnik - raki - stanowił niegdyś menu nie tylko kuchni szlacheckiej, ale i tej ludowej.
Składniki:
- 20 sztuk raków
- 2 główki sałaty
- 2 pęczki kopru
- 4 jaja
- 1 żółtko
- 2 łyżki winnego octu
- sól, pieprz do smaku
Raki należy ugotować z pęczkiem kopru. Gdy ostygną, obieramy szyjki i szczypce z pancerza. W oddzielnym naczynku robimy sos do sałatki mieszając żółtko z octem, solą, pieprzem. Sałatę należy porwać na nieduże kawałki, wymieszać z rakami i so-sem. Następnie dodajemy jajka na twardo pokrojone w drobną kostkę i całość mie-szamy. Na koniec posypujemy posiekanym koprem. Jajka można dodać na dwa sposoby. Drugi to ćwiartki. Wówczas należy mieszać tak, aby żółtko nie wypadło z białka, wtedy sałatka lepiej prezentuje się na stole. Sałatka z raków jest doskonałą przystawką przed uroczystym obiadem.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

City Break
City Break

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe