REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  14 września 2007

Golonka w kapuście.

REKLAMA

Golonka jest potrawą rodem z Niemiec. Nie mniej jednak jest bardzo popularnym daniem w naszej kuchni, zwłaszcza w Poznaniu i na Śląsku. Ostatni urlop spędza-łem w Bawarii i oczywiście jadłem tam między innymi golonkę po bawarsku. Golon-ka po bawarsku wymaga tylko pieczenia, jednak aby była miękka, soczysta, a skórka chrupiąca trzeba nie lada zabiegów, aby taki stan osiągnąć. Dlatego podam przepis znacznie prostszy na równie smaczną golonkę.

Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- włoszczyzna
- 0,75 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu, jałowca
  i ziela angielskiego
- sól
Golonkę gotujemy przez godzinę w osolonej wodzie razem z włoszczyzną. Na pa-telni na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do garnka wkładamy kapustę i przyprawy razem z rozsiekanym czosnkiem, dolewamy pół szklanki wywaru. Gdy się zagrzeje kapusta, wkładamy golonkę oraz podsmażoną cebulę z tłuszczem i uzupełniamy jedną szklanką wywaru. Tak na wolnym ogniu gotujemy około 2 godzin. Następnie same golonki można na 10-15 minut wstawić do nagrzanego piekarnika, posmarowawszy je uprzednio piwem i mamy gotowe danie. Na Śląsku golonkę podaje się z ziemniakami i grochem, w Poznaniu z czer-woną kapustą, a w Warszawie z chrzanem lub musztardą i chlebem. Natomiast wszędzie podaje się golonkę z zimnym piwem.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

City Break
City Break

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe