REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zapomniana kuchnia polska

Patelnia rozmaitości.

Sezon na grzyby trwa, pomyślałem sobie, aby przedstawić Państwu przepis na wy-korzystanie kurek do znakomitej potrawy, którą można podać gościom na różne okazje.

Potrawa jest godna zapamiętania, bo gdyby spytać smakoszy grzybów, co można przyrządzić z kurek, na pewno odpowiedzą - jajecznicę, a później mieliby duży problem, żeby coś dodać. Muszę też na wstępie dodać, że aby potrawa w peł-ni się udała, potrzebna jest zwykła metalowa patelnia, dzięki której potrawa osiąga swój specyficzny zapach, wygląd i smak. Obecnie nawet w czterogwiazdkowych restauracjach niektóre potrawy podaje się na takich zwykłych patelniach, oczywiś-cie z jednym wyjątkiem - zamiast długiej rączki jest krótka i zagięta, najczęściej stylizowana.

Składniki:
- 0,5 kg świeżych kurek
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 20 dag kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej
- 4-5 średnich ziemniaków
- 10 dag sera żółtego (najlepiej edamski)
- 5 jajek wiejskich
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie w mundurkach. Kurki po umyciu i pokro-jeniu na części (jeśli małe kurki, to w całości) wrzucamy na patelnię, na której to pokrojony w drobną kostkę boczek jest już w połowie usmażony. Uwaga: jeśli uży-jemy boczku zbyt chudego, to należy dodać trochę oleju aby kurki się nie przypa-liły. Na bardzo małym ogniu dusimy kurki przez 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w plasterki, dodajemy do kurek i znów dusimy przez 5 minut. Gdy cebu-la będzie miękka, wykładamy całą zawartość z patelni do oddzielnego naczynia za wyjątkiem sosu, który powstał po duszeniu. Ostudzone ziemniaki kroimy w plastry (polecam razem ze skórką, w której jest najwięcej witamin) i układamy na patelni z pozostawionym sosem. Patelni nie zdejmujemy podczas robienia całej potrawy z palnika, zatem ziemniaki trzeba przygotować odpowiednio wcześniej. Na dużej pa-telni powinniśmy uzyskać dwie warstwy ziemniaków, jednak każdą warstwę należy obsmażyć oddzielnie, a gdy już będziemy obsmażać drugą stronę ostatniej warstwy lekko solimy ją i przykrywamy tym, co wcześniej udusiliśmy, dzieląc zawartość na dwie części. Następnie układamy drugą warstwę ziemniaków, znów solimy i wykła-damy pozostałą część uduszonych składników.

Ser żółty kroimy w kostkę i dodajemy do roztrzepanych jaj, wymieszanych z mlekiem, śmietaną i pieprzem i zalewamy tym całą potrawę. Gdy jajka zaczną się powoli ścinać możemy przykryć patelnię zaglądając do niej co jakiś czas, aby nie dopuścić do całkowitego ścięcia się sosu jajecznego. Potrawę podaje się na tej samej patelni, na której była ona robiona posypując ją szczypiorkiem.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Wawer





Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy na forum. Twój może być pierwszy...


  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (tj. adresu IP, który zapisze się automatycznie) przez Echo Media Plus sp. z o.o. z siedzibą w Legionowie, ul. Wspólna 3.
Niniejsza zgoda jest warunkiem koniecznym do skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
Dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo i poufność. Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się mailowo pod adresem poczty elektronicznej: rodo@gazetaecho.pl.
Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie celu ich podania, tj. skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl.
W tym wypadku nie jest możliwe wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w postaci adresu IP.
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawa do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


więcej
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Centrum Perfum Lanych
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ogłoszenia drobne

Inne nieruchomości sprzedam
 SPRZEDAM miejsce parkingowe! Olbrachta 118. ZADZWOŃ 668- 830-141

Usługi inne
 Nazywam się MANOJ KUMAR, jestem obywatelem Indii, mieszkam w Warszawie. Od dnia 27.09.2019 będę posługiwał się następującym imieniem i nazwiskiem : MANOJ KUMAR DABODIA.

Inne do wynajęcia
 GARAŻ, Magazyn, Schowek do wynajęcia ul. Radiowa, Bemowo, Warszawa Do wynajęcia garaż murowany o powierzchni 16m2 znajdujący się przy ul. Radiowej 33 (nieopodal Fortu Radiowo). Wymiary garażu to 5,7m długości i 2,8m szerokości, natomiast wjazd ma 2,4m szerokości oraz 1,95m wysokości. Garaż jest świeżo po generalnym remoncie: nowe pokrycie dachowe, wymienione rynny oraz jest całkowicie odmalowany zarówno w środku jak i na zewnątrz. Założona brama segmentowa jest dodatkowo ocieplana pianką poliuretanową. Zamontowane są dwa zabezpieczenia na kłódki oraz zamek patentowy. W środku i na zewnątrz zamontowane oświetlenie ledowe (brak prądu sieciowego). Podjazd przed garażem utwardzony asfaltem. Garaż znajduje się na terenie zamkniętym. Miesięczny koszt wynajmu bez dodatkowych opłat to 420zł. Wystawiam fakturę zwolnioną z VAT. Tel. Kontaktowy: 511 121 112

2-pokojowe sprzedam
 Skup udziałów w nieruchomościach! Mieszkanie lub inna nieruchomość została podzielona? Odkupimy Twój udział we współwłasności domu lub mieszkania. Załatwimy wszelkie formalności. Skontaktuj się z nami: Tel: 571-360-354 www.citihaus.pl


TU dodaj swoje ogłoszenie
ZA DARMO w necie
ZA GROSZE w gazetach lokalnych
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze wydanie

REKLAMA
© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
REKLAMA
REKLAMA