REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  25 maja 2007

Nóżki cielęce smażone w cieście.

REKLAMA

Jest to bardzo stara potrawa szlachecka, która niestety przeszła do lamusa. Tylko niektóre restauracje specjalizujące się w kuchni staropolskiej jeszcze ją serwują.
Składniki:
- 4 nóżki cielęce
- włoszczyzna
- 1 cebula
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany
- sos wiśniowy z konfitur
- olej do smażenia
Nóżki należy oczyścić i wyjąć z nich grube kości. Zagotować i wylać wodę a następ-nie zalać ciepłą wodą i gotować bez soli dodając: pieprzu, ziela angielskiego, cebu-lę, włoszczyznę oraz kawałek tłuszczu. Gotujemy przynajmniej przez dwie godziny na bardzo małym ogniu, klarując od czasu do czasu z szumowiny. Gdy nóżki będą miękkie wyjmujemy je z wywaru i kroimy na pół, wzdłuż między kopytkami. Dopie-ro teraz solimy i obtaczamy w mące odkładając w ciepłe miejsce. To ważna ope-racja, bowiem do zimnego mięsa ciasto nie będzie przylegać.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do roztrzepanych żółtek ze śmie-taną. W takim cieście maczamy każdą połówkę nóżki (przypominam, że muszą być ciepłe) i smażymy na patelni w sporej ilości oleju. Przed podaniem na stół, nóżki polewamy sosem wiśniowym lub ewentualnie powidłami śliwkowymi.

Smacznego
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

City Break
City Break

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy