REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  15 grudnia 2006

Kaczka z jabłkami.

REKLAMA

Ostatnio słowo "kaczka" stało się bardzo popularne w Polsce, dlatego też postano-wiłem przedstawić Państwu potrawę typowo staropolską - kaczkę z jabłkami. Kaczkę duszoną z jabłkami podawano głównie na dworach szlacheckich i stanowiła ona uzupełnienie do dania głównego, którym zwykle był dzik lub prosię nadziewane jabłkami.
Składniki:

- duża kaczka
- włoszczyzna
- 4 duże jabłka
- 3 cebule
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżka karmelu

Włoszczyznę należy zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Następnie zblanszować i zagotować. Do gotujących się warzyw wkładamy pokrojoną na części kaczkę, najlepiej bez dużych kości. W międzyczasie do rondla wrzucamy 4 duże jabłka, najlepiej złota reneta (kruche, kwaskowe) oraz drobno pokrojone cebule i zale-wamy rosołem z gotującej się kaczki. Dusimy jabłka aż się rozgotują pod przy-kryciem. Gdy mięso będzie miękkie należy wyjąć je i trochę ostudzić. Na patelni topimy masło i mieszamy z mąką dodając troszkę rosołu z kaczki. Gdy się zaru-mieni dodajemy karmel. Jabłka i cebulę miksujemy, następnie zalewamy z sosem z patelni. Następnie kaczkę wkładamy do brytfanny i zalewamy ją otrzymanym sosem tak, aby nie wystawało mięso. Wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Kaczkę podajemy obowiązkowo z żurawiną lub borówkami oraz klu-seczkami kładzionymi.

Smacznego!
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

City Break
City Break

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024