REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Inwestycje

Zabytek jak nowy. 100-letnia fabryka nabiera fasonu
REKLAMA

źródło: materiały prasowe


REKLAMA

Zabytek jak nowy. 100-letnia fabryka nabiera fasonu

Rewitalizacja dawnego Henrykowa dopiero się zaczyna, ale efekty już są zaskakujące. To pierwsza taka inwestycja na Białołęce.

REKLAMA
REKLAMA
Henryk z Henrykowa, drożdże i spirytus, czyli tajemnice starej gorzelni
Henryk z Henrykowa, drożdże i spirytus, czyli tajemnice starej gorzelni Zabytkowa gorzelnia drożdżowa przy Klasyków znalazła inwestora, który zapowiada remont i budowę mieszkań. Jakie są jej początki?
czytaj

Pierwszy z czterech zabytkowych budynków historycznego kompleksu gorzelni drożdżowej Henryka Bienenthala przy Klasyków został kompleksowo wyremontowany przez fińską firmę YIT, przebudowującą teren na Henrykowie na osiedle mieszkaniowe. Jest nim dom portiera, stojący przy ulicy, obok głównego wejścia na teren. Choć rewitalizacje zabytkowych obiektów to już w Warszawie prawdziwa moda, na Białołęce jest to pierwsza tego typu inwestycja.

- Rewitalizacja domu portiera to nie tylko krok milowy w realizacji inwestycji Aroma Park, ale także ważne wydarzenie dla całej Białołęki - mówi Tomasz Konarski, prezes polskiego oddziału YIT. - Działająca tu niegdyś gorzelnia drożdżowa odegrała bardzo ważną rolę w rozwoju gospodarczym, urbanistycznym oraz demograficznym tego obszaru, a ponadto była jednym z największych tego typu zakładów w kraju. Mamy świadomość, jak ważny jest to zabytek, dlatego jednym z naszych priorytetów przy projektowaniu Aroma Park było zachowanie unikalnego charakteru tego miejsca.

W porozumieniu z konserwatorem zabytków deweloper przywrócił portierni oryginalny układ okien i drzwi, zatarty podczas powojennej przebudowy kompleksu na fabrykę aromatów. Docelowo wewnątrz budynku będzie można oglądać zachowane fragmenty linii produkcyjnej gorzelni drożdżowej z początku XX wieku. Póki co będzie on pełnić funkcję biura sprzedaży mieszkań.

Cenny zabytek

Gorzelnia drożdżowa Bienenthala powstała w latach 1902-1904 w miejscu dawnego folwarku Dąbrówka i służyła przede wszystkim produkcji drożdży prasowanych na potrzeby przemysłu spożywczego. Wartościowym "produktem ubocznym" był alkohol pozyskiwany z przefermentowanej masy.

Henrykowska fabryka to jeden z lepiej zachowanych zakładów przemysłowych z przełomu XIX i XX wieku w dzisiejszej Warszawie, a jednocześnie pierwsza i jedyna drożdżownia w tej części Mazowsza, która przetrwała do dziś. Cztery budynki zachowały się w stanie niemal niezmienionym. Są to: czteropiętrowy budynek główny, magazyn spirytusu, portiernia i willa fabrykancka, w której najprawdopodobniej kwaterowali i pracowali wyżej postawieni pracownicy fabryki, ukryta za drzewami na wschód od bramy wjazdowej.

Mieszkania zamiast przemysłu

Pozostałe zabytkowe budynki drożdżowni zostaną zrewitalizowane w ramach IV i V etapu inwestycji. Obok nich na działce powstaną kameralne, trzypiętrowe budynki mieszkalne, których elewacja ma nawiązywać do przemysłowej przeszłości Henrykowa i tworzyć z zabytkami spójną całość.

Obecnie trwa I etap inwestycji, obejmujący budowę pierwszego budynku mieszkalnego. Znajdzie się w nim 78 mieszkań, lokal usługowy oraz 95 miejsc postojowych. Jego oddanie do użytku jest planowane najpóźniej na wrzesień przyszłego roku.

(dg)


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Białołęka

Zabytek jak nowy. 100-letnia fabryka nabiera fasonu

Przed remontem budynek z 1904 roku nie wyglądał zbyt ciekawie.
źródło: materiały prasowe


Zabytek jak nowy. 100-letnia fabryka nabiera fasonu

Nowa zabudowa ma nawiązywać klimatem do XIX-wiecznej architektury przemysłowej.
źródło: materiały prasowe






Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy na forum. Twój może być pierwszy...


  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (tj. adresu IP, który zapisze się automatycznie) przez Echo Media Plus sp. z o.o. z siedzibą w Legionowie, ul. Wspólna 3.
Niniejsza zgoda jest warunkiem koniecznym do skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
Dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo i poufność. Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się mailowo pod adresem poczty elektronicznej: rodo@gazetaecho.pl.
Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie celu ich podania, tj. skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl.
W tym wypadku nie jest możliwe wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w postaci adresu IP.
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawa do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 



REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA


więcej
REKLAMA

 



REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ogłoszenia drobne

Antyki
 Skup książek i Staroci Dojazd 666-900-333

Budowlane
 Piec do pizzy może być zamontowany w salonie lub kuchni. Dzięki izolacji może stać na blacie kuchennym lub być wbudowany w ciąg mebli. W najmniejszym można upiec jedną pizzę, w największym nawet 8 naraz. Po 15- 20 minutach od rozpalenia można go użytkować. Jedną pizzę piecze 1,5 minuty. Od murowanego pieca chlebowego spala aż o 2/3 mniej opału. Idealny do pizzy i do pieczenia chleba, do przygotowywania całych obiadów, kolacji, przystawek i słodyczy. Rewelacyjnie gotuje i piecze dzięki potrójnemu oddziaływaniu wytworzonej w nim energii na potrawy w postaci promieniowania, przenikania i konwekcji. Opalanie drewnem nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Dzięki przystawkom, można w nim grillować. Za potrawami z pieca do pizzy przepadają wszystkie dzieci. Do każdego pieca można zakupić akcesoria do obsługi. W ofercie są też gazowe piece do pizzy, mniej uciążliwe dla sąsiadów. Więcej: 68 3273341, 606756498 i na www.salonsobkowiak.pl

Kupię części
 Do Fiata 125+PRL: 513-606-666

Sala konferencyjna do wynajęcia
 Hurray, możesz teraz uzyskać pożyczkę w wysokości 3% Email: instant loan.offer@outlook.com WhatsApp us at +14422457595 do zastosowania


TU dodaj swoje ogłoszenie
ZA DARMO w necie
ZA GROSZE w gazetach lokalnych
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze wydanie

REKLAMA
© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
REKLAMA
REKLAMA
Wyprzedaż Wakacyjna -70%