REKLAMA
REKLAMA

Nasi przedsiębiorcy

Przedwojenny, ceramiczny piec. Sekret chleba Piwońskich

REKLAMA

Przedwojenny, ceramiczny piec. Sekret chleba Piwońskich

Z 60-letniego potężnego pieca, dumy piekarni Piwońskich, codziennie wychodzą niezmiennie rumiane, delikatne bochenki chleba, z chrupiąca skórką. Zdrowie pieczywo powstaje wedle tradycyjnych, staropolskich receptur, wyłącznie z naturalnych składników i bez sztucznych dodatków.

REKLAMA

Ten wyjątkowy piec stał przed wojną u piekarza zwanego "Marszałkiem" na ul. Złotej w Warszawie. Podczas wojny piekarnia została zniszczona, jednak piec przetrwał.

- Dziadek wykupił jego elementy konstrukcyjne, zdun pomógł mu go zbudować, ale zanim zaczął w nim wypiekać chleb, musiał go codziennie przez pół roku odpalać, aby wysuszyć całą konstrukcję. Cierpliwość dziada się opłaciła - odpalił go na dobre w czerwcu 1962 roku, a piec służy do dziś! - opowiada Małgorzata Piwońska.

Ściany pieca mają prawie metr grubości, posiada trzy komory wypiekowe. W każdej z nich panuje inna temperatura - od 200 do 250 stopni C. Najpierw chleb sadza się do dolnej komory zapiekowej, by po dwudziestu minutach przerzucić wszystkie bochenki do najwyższej komory - jaskółki, gdzie spokojnie się dopieką się w niższej temperaturze.

- To trudna i ciężka praca, jednak jej efekty są warte poświęceń. Dobry piecowy potrafi wsadzić do jednej komory nawet 300 chlebów foremkowych! Sam piec jest sercem całej piekarni - dzięki niemu możemy wypiekać wrażliwe na zmiany temperatury pieczywo bez dodatku polepszaczy - dodaje.

Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88

Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.

Sklepy firmowe:

Łomianki Warszawska 95A

Warszawa, Leopolda Staffa 2,

Warszawa, Bazarek Marymont

Facebook: Piekarnia Piwoński

www.tradycyjnapiekarnia.pl


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Bielany







Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy na forum. Twój może być pierwszy...


komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

Jak chcesz autoryzować ten wpis?



nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 




więcej
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze wydanie

© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
regeneracja wtryskiwaczy warszawa   •   regeneracja wtrysków mazowieckie