REKLAMA
REKLAMA

Nasi przedsiębiorcy

Po czym poznać dobry chleb? Nigdy nie pleśnieje

Wielofazowy zakwas i 100% żytnie chleby pytlowe


REKLAMA

Po czym poznać dobry chleb? Nigdy nie pleśnieje

Od ilości, rodzajów i typów pieczywa w sklepach potrafi się zakręcić w głowie. Czym wyróżnia się chleb pytlowy? Pytamy fachowca: Małgorzatę Piwońską, związaną z działającą od pół wieku Piekarnią Piwoński.

REKLAMA
Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie
Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie Rocznie upada około 200 małych piekarń na rzecz pseudopieczywa z supermarketów oraz wielkich fabryk pieczywa stylizujących swoje sklepy na małe, rodzinne piekarnie.
czytaj

Chleb pytlowy na zakwasie to chleb w 100% żytni, wyłącznie na zakwasie - bez dodatku drożdży i mąki pszennej (skład: mąka żytnia pytlowa, woda i sól). Jego sekretem jest tradycyjna receptura. Ciasto powstaje w oparciu o starannie hodowany, wielofazowy zakwas, a chleb wypiekany jest w przedwojennym, ceramicznym piecu - opowiada Małgorzata Piwońska. Zakwas jest dumą i wizytówką Piwońskich. Dzięki zastosowaniu przedłużonej fermentacji zakwasowej, mikroorganizmy w nim żyjące mają czas na przeprowadzenie naturalnych procesów, dzięki którym chleb jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Bakterie kwasu mlekowego metabolizują bowiem węglowodany (pochodzące z mąki) na kwas mlekowy, znacznie zmniejszając ich zawartość w chlebie. Dzięki temu chleb posiada niski indeks glikemiczny - po jego spożyciu utrzymuje się poczucie sytości i stały, umiarkowany poziom glukozy we krwi, co skutecznie zapobiega napadom głodu.

Długa fermentacja sprzyja powstawaniu witamin z grupy B i E oraz łatwo przyswajalnych pierwiastków jak magnez, cynk, wapń czy żelazo. Zakwas jest rewelacyjnym naturalnym konserwantem, dzięki któremu chleb nie pleśnieje i bardzo długo zachowuje świeżość.

Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88

Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.

Sklepy firmowe:

Łomianki Warszawska 95A

Warszawa, Leopolda Staffa 2,

Warszawa, Bazarek Marymont

Facebook: Piekarnia Piwoński

www.tradycyjnapiekarnia.pl

FB Piekarnia Piwoński


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Bielany







Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy na forum. Twój może być pierwszy...


komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

Jak chcesz autoryzować ten wpis?



nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 




więcej
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze wydanie

© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
regeneracja wtryskiwaczy warszawa   •   regeneracja wtrysków mazowieckie