REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Nowy szeryf w Starej Wsi? Bizony już są
REKLAMA

REKLAMA

Nowy szeryf w Starej Wsi? Bizony już są

Do Starej Wsi zawitała hodowla bydła szkockiej rasy wyżynnej, a jej pojawienie się wywołało wśród mieszkańców nie lada sensację.

- Na pastwiskach graniczących z Żółwinem i Terenią w Starej Wsi pojawiło się stado bydła szkockiej rasy wyżynnej. To niezwykła rzadkość spotkać te zwierzęta poza ich rodzinną Szkocją, a już zupełnym zaskoczeniem jest piękne stado tuż obok nas - napisała lokalna redakcja z sąsiedniej gminy Brwinów "Nasz Żółwin", opatrując wpis zdjęciami bydła, z daleka przypominającego bizony.

"Nowy szeryf we wsi?"

Pojawienie się krów wzbudziło wśród lokalnej społeczności niemałą sensację. Dlaczego? W miejscu pasącego się bydła umieszczony został baner z informacją, iż właścicielem hodowli jest... Dariusz Zwoliński. Czyżby zatem wójt gminy Nadarzyn zabrał się za hodowlę krów w celach zarobkowych? Pięćset złotych na krowę może wszak skusić każdego.

- To zbieg okoliczności. Nie miałem żadnych przecieków "z najwyższych szczebli władzy" o zapowiedzianym niedawno programie Krowa Plus - śmieje się wójt Dariusz Zwoliński. - Rozmawiałem z właścicielem hodowli. Pan Darek okazał się bardzo sympatycznym człowiekiem i być może niedługo stanie się nowym mieszkańcem naszej gminy. Mam nadzieję, że pomimo licznych obowiązków przyjmie moje zaproszenie do urzędu na kawę. Obaj wstępnie ustaliliśmy brak pokrewieństwa, ale... kto wie? Może właśnie pojawił się nowy szeryf we wsi? - pisze na Facebooku.

"Wójt to nie rodzina"

Dariusz Zwoliński, właściciel stada, to pasjonat wsi i absolwent szkoły rolniczej. - Zapewniam, że nie jesteśmy z wójtem spokrewnieni. Ja jestem z Warszawy, a wójt chyba stąd - uśmiecha się Dariusz Zwoliński. Jak opowiada, stado szkockiego bydła co jakiś czas zmienia swoją lokalizację. Ostatnio np. zwierzęta pasły się w Komorowie na polu wydzierżawionym przez SGGW.

- Tam dzierżawa mi się skończyła i byłem zmuszony poszukać czegoś innego. I tutaj, w Starej Wsi znalazłem pole, którego właścicielem jest pewien deweloper z Ursusa. Pozwolił mi użytkować ziemię, ale też nie wiem na jak długo - wyjaśnia właściciel stada. Jak dodaje, bydło nie było sprowadzone ze Szkocji, jest ono ponoć ogólnodostępne dla hodowców a to, goszczące obecnie w Starej Wsi, pochodzi z Podlasia.

"Bezobsługowe" stadko

- Dlaczego bydło? Prowadzę działalność gospodarczą i chciałem zajmować się zwierzętami, jestem po szkole rolniczej. Po prostu lubię to, co robię, a krowy tej rasy są w zasadzie "bezobsługowe". Cały rok są na powietrzu, nic im nie przeszkadza, wycielają się na śniegu, właściwie nic oprócz dostarczenia wody nie trzeba przy nich robić, opieki weterynaryjnej też nie potrzebują. Nie są tak wymagające, jak typowe bydło, któremu trzeba podawać specjalne pasze. Karmią się tym, co znajdą, można im podać warzywa i owoce - mówi Dariusz Zwoliński. Stado liczy sobie obecnie 18 sztuk, a w głównej mierze zdominowały je krowy. - Obecnie są tylko dwa byki, ale to wystarczy. Jeden na jesieni przeznaczony został na ubój, krów się nie rusza, bo one się cielą - mówi hodowca.

(DB)


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Nadarzyn

Nowy szeryf w Starej Wsi? Bizony już są

Fot. wójt Dariusz Zwoliński


Nowy szeryf w Starej Wsi? Bizony już są

źródło: fanpage naszzolwin.pl


Nowy szeryf w Starej Wsi? Bizony już są

źródło: fanpage naszzolwin.pl


Nowy szeryf w Starej Wsi? Bizony już są

Nowy szeryf w Starej Wsi? Bizony już są





Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy na forum. Twój może być pierwszy...


  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (tj. adresu IP, który zapisze się automatycznie) przez Echo Media Plus sp. z o.o. z siedzibą w Legionowie, ul. Wspólna 3.
Niniejsza zgoda jest warunkiem koniecznym do skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
Dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo i poufność. Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się mailowo pod adresem poczty elektronicznej: rodo@gazetaecho.pl.
Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie celu ich podania, tj. skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl.
W tym wypadku nie jest możliwe wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w postaci adresu IP.
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawa do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


więcej
REKLAMA

 



REKLAMA
LINKI SPONSOROWANE
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Nowości do -45%
REKLAMA

Ogłoszenia drobne

1-pokojowe do wynajęcia
 Pracuję w jednej z korporacji, chętnie wynajmę samodzielny pokój z dobrym dojazdem do śródmieścia lub w samym śródmieściu. spokojną, bezkonfliktową osobą, ceniącą sobie spokój i porządek. Mam 31 lat. kontakt: 664150436, mspre@o2.pl

Różne
 Praca Dodatkowa Dla Mam i Nie Tylko Praca w Betterware odmieni Twoje spojrzenie, uświadomisz sobie jak przyjemne może być oszczędzanie czasu i pieniędzy. W Betterware możesz realizować swoje oczekiwania, zachować równowagę między życiem prywatnym i zawodowym przy jednoczesnym dynamicznym rozwoju osobistym. Z Betterware możesz wykonywać pracę spokojnie, mieć czas dla przyjaciół i rodziny! Kontakt: betterware.biz@gmail.com

Antyki
 Antyki meble obrazy srebra platery brązy porcelanę książki pocztówki szable bagnety medale odznaczenia orzełki ryngrafy tel 504017418

Gastronomia
 Restauracja Etiuda Zaprasza na lunch od poniedziałku do piątku w godz 12-16; zestaw - zupa i danie - 21 zł Ul. M. Pożaryskiego 32, Warszawa tel. 789 065 422; tel. 22 416 55 22 organizujemy: DANCINGI, EVENTY FIRMOWE, CHRZCINY, KOMUNIE, WESELA, SPOTKANIA RODZINNE, CATERING. www.restauracjaetiuda.com ; facebook.com/restauracjaetiuda


TU dodaj swoje ogłoszenie
ZA DARMO w necie
ZA GROSZE w gazetach lokalnych
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Edycje specjalne - tylko na flowbooks.pl
© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
REKLAMA
REKLAMA