zaloguj się   •   newsletter   •   mapa strony
 
Jak zdobyć wykształcenie średnie i zdać maturę?
Superdentysta - elastyczne protezy nylonowe
Operacja bikini - Przygotuj sylwetkę do lata!
Wstydliwy problem Polaków - ubytek słuchu
 

Mistrz Polski w gotowaniu - 20-latek z Dąbrowy

Mistrz Polski w gotowaniu - 20-latek z Dąbrowy

Brązowy medalista mistrzostw świata, złoty medalista mistrzostw ogólnopolskich - Cezary Powała, 20-latek z Dąbrowy kulinarnymi wyczynami podbija Polskę i świat.

Kilka lat temu Cezary trafił do szkoły gastronomicznej na Poznańskiej. Tam zaczęła się jego przygoda z kuchnią.

- To nie było jakoś szczególnie planowane. Gotowanie nie było moją pasją, stało się i owszem, jednak dopiero, gdy krok po kroku zacząłem poznawać tajniki kuchni - mówi Czarek.

Kulinarne wariacje zaczęły go wciągać coraz bardziej. Zaczynał dostrzegać coraz większą przyjemność z możliwości dobierania składników. W końcu wziął udział w szkolnym konkursie, który wygrał, zostawiając kolegów daleko w tyle. Jednocześnie zaczął pracę w restauracji. Pod skrzydłami Jarosława Uścińskiego (właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie) trenował, ćwiczył, a jednocześnie coraz bardziej bawił się i rozkoszował przygotowywaniem jedzenia.

Potem wystartował w ogólnopolskim konkursie wigilijnym, gdzie zajął pierwsze miejsce.

- Przygotowałem łososia w 70 stopniach z wędzonym makiem, ostry sos malinowy i ziemniaki z szafranem. Udało się, choć konkurencja była duża - relacjonuje kucharz.

W restauracji "Papu" poznał Daniela Gołębiewskiego. Dzięki niemu wziął udział w kolejnych konkursach m.in. "Dorszowe żniwa", "Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny".

Teraz sam zaczął uczyć - właśnie przygotowuje uczniów do konkursu. Prowadzi też pokazy. Od stycznia będzie można go zobaczyć w Bielańskim Ośrodku Kultury, będą też warsztaty kulinarne na Bemowie.

Czarek chce dzielić się swoją pasją. Założył stronę internetową www.kuchniaodkuchni.com.pl, na której już wkrótce będzie zamieszczał proste, lecz rzadko spotykane na naszych stołach dania.

Przykład? Łosoś pieczony z sosem malinowym. Przepis ten poleca czytelnikom "Echa".

Składniki na cztery porcje:

  • 600 g łososia
  • 150 g malin
  • 20 g miodu
  • ocet balsamiczny malinowy
  • dwa ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka

    Łososia podzielić na części, przyprawić solą i pieprzem, wstawić do rozgrzanego pieca do temp. 70°C na ok. 15 minut. Maliny zblendować i przetrzeć przez sito. Dodać miód, ocet balsamiczny i rozdrobniony czosnek. Sos podgrzać i polać z góry łososia. Całość posypać czarnuszką.

    Smacznego.

    Anna Sadowska

  • Poleć Udostępnij Polub Tu Łomianki
             

    Ostatnie komentarze (11)

    20.11.2012 18:23 #kucharz
    Czarek jest naszą największą Gwiazdeczką!!! W artykule nie umieszczono wszystkich jego zasług i dokonań!!! Czarek jesteś mistrzem!!!
    21.11.2012 18:22 #Znaj0my
    Czarek Życzę Ci powodzenia w dalszej drodze i karierze kulinarnej, obyś kierował sie dobrym smakiem i wariacjami kulinarnymi.
    23.11.2012 07:59 #dzasteena
    Gratulacje! Jesteśmy z Pana dumni :) Dziękujemy!
    23.11.2012 20:25 #FanCzarusia
    Czarku wziąłeś udział w szkolnym konkursie i zostawiłes wszystkich w tyle? nie przypominam sobie wiesz? Masz w sobie bardzo mało pokory do reprezentacji Polski nie doszedłeś ciężką pracą tylko znajomościami. Szkolenie i uczenie w wieku 20-stu lat to paranoja sam mało umiesz a chcesz uczyć? Porzeźbiłeś troche na treningach do kadry i uważasz siebie za mistrza? POKORY KOLEGO!
    Pozdrawiam
    23.11.2012 23:16 #Firja
    A co zazdrość zżera mojego przedmówce ??? I nie żadne znajomosci tylko praca i nauka a to wiem na pewno:) Życze Ci Czarku powodzenia i dalszych sukcesów :)
    więcej na forum

    Dodaj komentarz

    treść: 

    Jak chcesz autoryzować ten wpis?
     nick tymczasowy, bez logowania się i rejestracji
     chcę się jednocześnie zarejestrować
     mam już konto

    Najnowsze informacje

    więcej

    Uwaga!

    Redakcja oraz biuro reklamy "Echa" i portalu tustolica.pl zmieniły siedzibę. Jesteśmy teraz pod adresem:

    Warszawa,
    ul. Bohaterów 18a

    Czekamy na przeniesienie telefonów przez firmę tele­komunikacyjną. Obecnie nie można się do nas dodzwonić na telefony stacjonarne. W sprawie reklamy prosimy o kontakt pod nr 502-280-720. W sprawach redakcyjnych prosimy o e-mail:

    redakcja@gazetaecho.pl

    Przepraszamy za utrudnienia.

    Zniżki i bonusy dla zameldowanych mieszkańców to:



    Tu Łomianki

    Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.


     

    regeneracja wtryskiwaczy warszawa   •   regeneracja wtrysków mazowieckie