REKLAMA
REKLAMA
Mistrz Polski w gotowaniu - 20-latek z Dąbrowy

REKLAMA

Mistrz Polski w gotowaniu - 20-latek z Dąbrowy

Brązowy medalista mistrzostw świata, złoty medalista mistrzostw ogólnopolskich - Cezary Powała, 20-latek z Dąbrowy kulinarnymi wyczynami podbija Polskę i świat.

Kilka lat temu Cezary trafił do szkoły gastronomicznej na Poznańskiej. Tam zaczęła się jego przygoda z kuchnią.

- To nie było jakoś szczególnie planowane. Gotowanie nie było moją pasją, stało się i owszem, jednak dopiero, gdy krok po kroku zacząłem poznawać tajniki kuchni - mówi Czarek.

Kulinarne wariacje zaczęły go wciągać coraz bardziej. Zaczynał dostrzegać coraz większą przyjemność z możliwości dobierania składników. W końcu wziął udział w szkolnym konkursie, który wygrał, zostawiając kolegów daleko w tyle. Jednocześnie zaczął pracę w restauracji. Pod skrzydłami Jarosława Uścińskiego (właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie) trenował, ćwiczył, a jednocześnie coraz bardziej bawił się i rozkoszował przygotowywaniem jedzenia.

Potem wystartował w ogólnopolskim konkursie wigilijnym, gdzie zajął pierwsze miejsce.

- Przygotowałem łososia w 70 stopniach z wędzonym makiem, ostry sos malinowy i ziemniaki z szafranem. Udało się, choć konkurencja była duża - relacjonuje kucharz.

W restauracji "Papu" poznał Daniela Gołębiewskiego. Dzięki niemu wziął udział w kolejnych konkursach m.in. "Dorszowe żniwa", "Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny".

Teraz sam zaczął uczyć - właśnie przygotowuje uczniów do konkursu. Prowadzi też pokazy. Od stycznia będzie można go zobaczyć w Bielańskim Ośrodku Kultury, będą też warsztaty kulinarne na Bemowie.

Czarek chce dzielić się swoją pasją. Założył stronę internetową www.kuchniaodkuchni.com.pl, na której już wkrótce będzie zamieszczał proste, lecz rzadko spotykane na naszych stołach dania.

Przykład? Łosoś pieczony z sosem malinowym. Przepis ten poleca czytelnikom "Echa".

Składniki na cztery porcje:

  • 600 g łososia
  • 150 g malin
  • 20 g miodu
  • ocet balsamiczny malinowy
  • dwa ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka

    Łososia podzielić na części, przyprawić solą i pieprzem, wstawić do rozgrzanego pieca do temp. 70°C na ok. 15 minut. Maliny zblendować i przetrzeć przez sito. Dodać miód, ocet balsamiczny i rozdrobniony czosnek. Sos podgrzać i polać z góry łososia. Całość posypać czarnuszką.

    Smacznego.

    Anna Sadowska



  • Mistrz Polski w gotowaniu - 20-latek z Dąbrowy


    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA

    Ogłoszenia drobne

    Porady prawne
     W trudnych sytuacjach finansowych, pomagamy skutecznie zadłużonym. Kancelaria, al. Jerozolimskie 6/300, Warszawa, tel. 501 286 776

    Kupię samochód
     SKUP AUT WARSZAWA I OKOLICE INTERESUJE NAS KAŻDE AUTO STARE I NOWE CAŁE I POWYPADKOWE UMOWA KUPNA SPRZEDAŻY Tel 572-124-555 e-mail 24skup@wp.pl U W A G A PEŁNA OFERTA NA NASZEJ STRONIE www.autoskupwawa.pl

    Finanse
     01. A. Jakiej pożyczki szukasz? Sprawdź u nas! Mamy wszystkie pożyczki pozabankowe tutaj: www.get-money.pl/chwilowki

    Turystyka
     .Ferie w Bieszczadach. Blisko stoki narciarskie i szlaki górskie. Zakwaterowanie w domkach lub w pokojach. Wyżywienie w karczmie, jacuzzi i sauna. Ośrodek DANFARM Ustrzyki Dolne. Tel. 695 904 772


    TU dodaj swoje ogłoszenie
    ZA DARMO w necie
    ZA GROSZE w gazetach lokalnych
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    © WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
    Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.