REKLAMA
STOLICABEMOWOBIAŁOŁĘKABIELANYLEGIONOWOTARGÓWEKWAWERWOLA kontakt
Mistrz Polski w gotowaniu - 20-latek z Dąbrowy

Mistrz Polski w gotowaniu - 20-latek z Dąbrowy

Brązowy medalista mistrzostw świata, złoty medalista mistrzostw ogólnopolskich - Cezary Powała, 20-latek z Dąbrowy kulinarnymi wyczynami podbija Polskę i świat.

Kilka lat temu Cezary trafił do szkoły gastronomicznej na Poznańskiej. Tam zaczęła się jego przygoda z kuchnią.

- To nie było jakoś szczególnie planowane. Gotowanie nie było moją pasją, stało się i owszem, jednak dopiero, gdy krok po kroku zacząłem poznawać tajniki kuchni - mówi Czarek.

Kulinarne wariacje zaczęły go wciągać coraz bardziej. Zaczynał dostrzegać coraz większą przyjemność z możliwości dobierania składników. W końcu wziął udział w szkolnym konkursie, który wygrał, zostawiając kolegów daleko w tyle. Jednocześnie zaczął pracę w restauracji. Pod skrzydłami Jarosława Uścińskiego (właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie) trenował, ćwiczył, a jednocześnie coraz bardziej bawił się i rozkoszował przygotowywaniem jedzenia.

Potem wystartował w ogólnopolskim konkursie wigilijnym, gdzie zajął pierwsze miejsce.

- Przygotowałem łososia w 70 stopniach z wędzonym makiem, ostry sos malinowy i ziemniaki z szafranem. Udało się, choć konkurencja była duża - relacjonuje kucharz.

W restauracji "Papu" poznał Daniela Gołębiewskiego. Dzięki niemu wziął udział w kolejnych konkursach m.in. "Dorszowe żniwa", "Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny".

Teraz sam zaczął uczyć - właśnie przygotowuje uczniów do konkursu. Prowadzi też pokazy. Od stycznia będzie można go zobaczyć w Bielańskim Ośrodku Kultury, będą też warsztaty kulinarne na Bemowie.

Czarek chce dzielić się swoją pasją. Założył stronę internetową www.kuchniaodkuchni.com.pl, na której już wkrótce będzie zamieszczał proste, lecz rzadko spotykane na naszych stołach dania.

Przykład? Łosoś pieczony z sosem malinowym. Przepis ten poleca czytelnikom "Echa".

Składniki na cztery porcje:

  • 600 g łososia
  • 150 g malin
  • 20 g miodu
  • ocet balsamiczny malinowy
  • dwa ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka

    Łososia podzielić na części, przyprawić solą i pieprzem, wstawić do rozgrzanego pieca do temp. 70°C na ok. 15 minut. Maliny zblendować i przetrzeć przez sito. Dodać miód, ocet balsamiczny i rozdrobniony czosnek. Sos podgrzać i polać z góry łososia. Całość posypać czarnuszką.

    Smacznego.

    Anna Sadowska



  • Mistrz Polski w gotowaniu - 20-latek z Dąbrowy

    REKLAMA

    Ankieta


    Zniżki i bonusy dla zameldowanych mieszkańców to:




    REKLAMA

    REKLAMA

    Warto wiedzieć


    Kronika policyjna


    Artykuł sponsorowany


    © WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
    Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
    regeneracja wtryskiwaczy warszawa   •   regeneracja wtrysków mazowieckie