REKLAMA
REKLAMA

Nasi przedsiębiorcy

Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie

Robert Piwoński przy dzieżach z wielofazowym zakwasem.


REKLAMA

Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie

Rocznie upada około 200 małych piekarń na rzecz pseudopieczywa z supermarketów oraz wielkich fabryk pieczywa stylizujących swoje sklepy na małe, rodzinne piekarnie.

REKLAMA

Tego typu fabryki są przystosowane do produkcji z użyciem dodatków do pieczywa i maszyn, które znacznie przyspieszają i ułatwiają procesy powstawania wypieków. Już na etapie młyna powstają tzw. miksy piekarskie. Są to mieszaniny mąki z polepszaczami, barwnikami, konserwantami, wzmacniaczami smaku, enzymami i innymi dodatkami mającym na celu uzyskać powtarzalność wypieku w jak najkrótszym czasie. "Chleb" jest gotowy w niecałe półtorej godziny - od momentu zmieszania tego miksu z wodą, wyrośnięcia ciasta i wypieku.

Jednak nie tędy droga - tradycyjny chleb na prawdziwym zakwasie potrzebuje czasu, doświadczonych piekarzy i ciężkiej pracy. Hodowla wielofazowego zakwasu powinna trwać kilkanaście godzin, żeby bakterie kwasu mlekowego (żyjące w fizjologicznej zgodności z organizmem człowieka) mogły przeprowadzić niezwykle pożyteczne procesy.

"Przerabiają" one cukry proste na kwas mlekowy (fermentacja), hamują rozwój innych chorobotwórczych mikroorganizmów (dlatego taki chleb nie pleśnieje), z drugiej strony stymulują wzrost bakterii probiotycznych (potocznie zwane "dobrymi bakteriami"). Eliminują również szkodliwe substancje występujące w każdej mące.

Obecnie zakwasem nazywa się zarówno zakwas w proszku produkowany metodą jednofazową (ciasto gotowe jest już po 15 minutach), jak i naturalny, wielofazowy zakwas, który przechodzi proces pełnej fermentacji i wymaga kilkunastogodzinnej hodowli.

Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88

Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.

Sklepy firmowe:

Łomianki Warszawska 95A

Warszawa, Leopolda Staffa 2,

Warszawa, Bazarek Marymont

Facebook: Piekarnia Piwoński

www.tradycyjnapiekarnia.pl

FB Piekarnia Piwoński


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Bielany







Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy na forum. Twój może być pierwszy...


komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

Jak chcesz autoryzować ten wpis?



nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 




więcej
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze wydanie

© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
regeneracja wtryskiwaczy warszawa   •   regeneracja wtrysków mazowieckie