REKLAMA

Bielany

nasi przedsiębiorcy »

 

Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie

  30 czerwca 2017

alt='Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie'
Robert Piwoński przy dzieżach z wielofazowym zakwasem.

Rocznie upada około 200 małych piekarń na rzecz pseudopieczywa z supermarketów oraz wielkich fabryk pieczywa stylizujących swoje sklepy na małe, rodzinne piekarnie.

REKLAMA

Tego typu fabryki są przystosowane do produkcji z użyciem dodatków do pieczywa i maszyn, które znacznie przyspieszają i ułatwiają procesy powstawania wypieków. Już na etapie młyna powstają tzw. miksy piekarskie. Są to mieszaniny mąki z polepszaczami, barwnikami, konserwantami, wzmacniaczami smaku, enzymami i innymi dodatkami mającym na celu uzyskać powtarzalność wypieku w jak najkrótszym czasie. "Chleb" jest gotowy w niecałe półtorej godziny - od momentu zmieszania tego miksu z wodą, wyrośnięcia ciasta i wypieku.

Jednak nie tędy droga - tradycyjny chleb na prawdziwym zakwasie potrzebuje czasu, doświadczonych piekarzy i ciężkiej pracy. Hodowla wielofazowego zakwasu powinna trwać kilkanaście godzin, żeby bakterie kwasu mlekowego (żyjące w fizjologicznej zgodności z organizmem człowieka) mogły przeprowadzić niezwykle pożyteczne procesy.

"Przerabiają" one cukry proste na kwas mlekowy (fermentacja), hamują rozwój innych chorobotwórczych mikroorganizmów (dlatego taki chleb nie pleśnieje), z drugiej strony stymulują wzrost bakterii probiotycznych (potocznie zwane "dobrymi bakteriami"). Eliminują również szkodliwe substancje występujące w każdej mące.

Obecnie zakwasem nazywa się zarówno zakwas w proszku produkowany metodą jednofazową (ciasto gotowe jest już po 15 minutach), jak i naturalny, wielofazowy zakwas, który przechodzi proces pełnej fermentacji i wymaga kilkunastogodzinnej hodowli.

Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88

Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Sklepy firmowe:

Łomianki Warszawska 95A

Warszawa, Leopolda Staffa 2,

Warszawa, Bazarek Marymont

Facebook: Piekarnia Piwoński

www.tradycyjnapiekarnia.pl

FB Piekarnia Piwoński

 

REKLAMA

Komentarze (43)

# głuszec

14.10.2017 22:17

Dobre, zdrowe, tradycyjne. Same plusy.

# SirKramer

14.10.2017 22:31

Nie spamuj kolo, dobra piekarnia uratuje się sama. Te co tak rozpaczliwie spamują raczej odejdą w niebyt.
Klient teraz ma wybór i to on niech zdecyduje co dla niego jest dobre.

# głuszec

14.10.2017 22:35

Pędź balonie, bo cię szpilką pogonie. Trzeba umieć docenić takie dobre jedzenie, według starej receptury.

REKLAMA

# Witia

14.10.2017 22:41

Dobry chleb to moja babcia piekła, ten się do niego nie umywa. Chlebek od Putki jest bardzo smaczny.

# kapsel

14.10.2017 22:42

Powiedz to rodzinie Piwońskich osobiście.

# Witia

14.10.2017 22:49

Buractwo wychodzi

REKLAMA

# Danka

14.10.2017 22:54

Zostaw i zjazd. Nawet mi nie grdnij.

# Robin

19.11.2019 14:17

Moja ulubiona piekarnia to Otrębusy. Smaczne wypieki i zawsze wszystko świeże.

# Arek44

02.12.2019 11:36

Polecam pieczywo z piekarni Nowakowski , bardzo świeże codziennie i smaczne.

REKLAMA

# mickey22

02.12.2019 14:36

Dobry chleb to moja babcia piekła, ten się do niego nie umywa.

# Piotre

30.12.2019 09:24

Prawdziwy i najpyszniejszy mają w Otrebusach, nie ma co. Ale nikt nie powie że nie !

# Alinkaq

28.01.2020 12:32

Otrębusy to świetna piekarnia i dopiero niedawno ją odkryłam. Super smaczne wypieki i słodkosci!

REKLAMA

# Niki

31.01.2020 10:05

Prawdziwy, zdrowy i pyszny chleb mają w Piekarni Rąbie. Jest nie do podrobienia

# anka78

31.01.2020 23:28

Moim zdaniem pyszne pieczywo, na naturalnym zakwasie i wypiekane w oparciu o tradycyjne przepisy, zachowały się np. w Piekarni Dąbrowscy, to rodzinna piekarnia w Starych Babicach. Tylko w takich miejscach znaleźć można jeszcze prawdziwy chleb...

 strunjin

08.02.2020 10:09

Tradycyjne pieczywo jest dobre. Z drugiej strony słyszałam, że najlepsze jest pieczywo bezglutenowe. Co o tym myślicie? Czy rzeczywiście jest ono najbardziej zdrowe dla naszego organizmu?

REKLAMA

# Basia123

18.02.2020 12:15

Polecam super piekarnię Otrębusy. Tradycyjne receptury, pyszne wypieki.

# Marek123

28.02.2020 13:17

Najlepszy jaki jadłam, taki z piekarni, pochodził od piekarni Otrębusy. Czesto go kupuje, jest przepyszny!

# agata91

29.02.2020 18:19

Ja kupuję tylko z Piekarni Dąbrowscy w Ożarowie Mazowieckim. Naprawdę tradycyjne pieczywo i na naturalnym zakwasie. Bardzo różni się od tego "dmuchanego", które teraz najczęściej trafia do sprzedaży.

REKLAMA

# Borys123

26.03.2020 11:50

Piekarnia Otrębusy jest moim zdaniem najlepszą piekarnią - zawsze smacznie i niedrogo :)

# aurelka1

26.03.2020 18:58

Mi też podpasowały te Otrebusy. Przyznam szczerze ze pyszne wypieki tam maja ):))
więcej na forum

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBielany

REKLAMA

REKLAMA

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy