REKLAMA
REKLAMA

Nasi przedsiębiorcy

Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie
REKLAMA

Robert Piwoński przy dzieżach z wielofazowym zakwasem.


REKLAMA

Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie

Rocznie upada około 200 małych piekarń na rzecz pseudopieczywa z supermarketów oraz wielkich fabryk pieczywa stylizujących swoje sklepy na małe, rodzinne piekarnie.

REKLAMA
REKLAMA

Tego typu fabryki są przystosowane do produkcji z użyciem dodatków do pieczywa i maszyn, które znacznie przyspieszają i ułatwiają procesy powstawania wypieków. Już na etapie młyna powstają tzw. miksy piekarskie. Są to mieszaniny mąki z polepszaczami, barwnikami, konserwantami, wzmacniaczami smaku, enzymami i innymi dodatkami mającym na celu uzyskać powtarzalność wypieku w jak najkrótszym czasie. "Chleb" jest gotowy w niecałe półtorej godziny - od momentu zmieszania tego miksu z wodą, wyrośnięcia ciasta i wypieku.

Jednak nie tędy droga - tradycyjny chleb na prawdziwym zakwasie potrzebuje czasu, doświadczonych piekarzy i ciężkiej pracy. Hodowla wielofazowego zakwasu powinna trwać kilkanaście godzin, żeby bakterie kwasu mlekowego (żyjące w fizjologicznej zgodności z organizmem człowieka) mogły przeprowadzić niezwykle pożyteczne procesy.

"Przerabiają" one cukry proste na kwas mlekowy (fermentacja), hamują rozwój innych chorobotwórczych mikroorganizmów (dlatego taki chleb nie pleśnieje), z drugiej strony stymulują wzrost bakterii probiotycznych (potocznie zwane "dobrymi bakteriami"). Eliminują również szkodliwe substancje występujące w każdej mące.

Obecnie zakwasem nazywa się zarówno zakwas w proszku produkowany metodą jednofazową (ciasto gotowe jest już po 15 minutach), jak i naturalny, wielofazowy zakwas, który przechodzi proces pełnej fermentacji i wymaga kilkunastogodzinnej hodowli.

Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88

Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.

Sklepy firmowe:

Łomianki Warszawska 95A

Warszawa, Leopolda Staffa 2,

Warszawa, Bazarek Marymont

Facebook: Piekarnia Piwoński

www.tradycyjnapiekarnia.pl

FB Piekarnia Piwoński


LINKI SPONSOROWANE
  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Bielany



REKLAMA





14.10.2017 22:17 #głuszec
Dobre, zdrowe, tradycyjne. Same plusy.
14.10.2017 22:31 #SirKramer
Nie spamuj kolo, dobra piekarnia uratuje się sama. Te co tak rozpaczliwie spamują raczej odejdą w niebyt.
Klient teraz ma wybór i to on niech zdecyduje co dla niego jest dobre.
14.10.2017 22:35 #głuszec
Pędź balonie, bo cię szpilką pogonie. Trzeba umieć docenić takie dobre jedzenie, według starej receptury.
14.10.2017 22:41 #Witia
Dobry chleb to moja babcia piekła, ten się do niego nie umywa. Chlebek od Putki jest bardzo smaczny.
14.10.2017 22:42 #kapsel
Powiedz to rodzinie Piwońskich osobiście.

  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (tj. adresu IP, który zapisze się automatycznie) przez Echo Media Plus sp. z o.o. z siedzibą w Legionowie, ul. Wspólna 3.
Niniejsza zgoda jest warunkiem koniecznym do skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
Dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo i poufność. Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się mailowo pod adresem poczty elektronicznej: rodo@gazetaecho.pl.
Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie celu ich podania, tj. skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl.
W tym wypadku nie jest możliwe wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w postaci adresu IP.
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawa do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 

REKLAMA





więcej
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ogłoszenia drobne

Inne do wynajęcia
 Do wynajęcia mam mieszkanie na doby. Białołęka ul. Skarbka z Gór 132a. Możliwość wynajmu na kilka dni. Cena 100 zl doba.

2-pokojowe sprzedam
 Sprzedam mieszkanie 2 pokojowe z aneksem o powierzchni 40m2 i balkonem 7m2 na strzeżonym osiedlu przy ulicy Kartograficznej. Mieszkanie znajduje się na 1 piętrze w niskim bloku. Okna są na południową stronę dzięki czemu mieszkanie jest bardzo dobrze nasłonecznione. Kuchnia w pełni wyposażona w sprzęt AGD. W przedpokoju oraz małym pokoju szafy w zabudowie. W cenie wliczone jest miejsce postojowe naziemne. Mieszkanie stanowi odrębną własność z KW. W okolicy liczne sklepy i centra handlowe (M1, CH Targówek, Lidl, Biedronka)

Dom i ogród
 Naprawa Okien PCV 796-698-555

Fauna i flora
 Szczeniaki rodow. rasy GOŃCZY POLSKI, czarne podpalane, odbiór po 22.08. w Warszawie tel. 502040107.


TU dodaj swoje ogłoszenie
ZA DARMO w necie
ZA GROSZE w gazetach lokalnych
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze wydanie

REKLAMA
© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.