REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


27.05.2017 09:48 #TOT
...."Hodowla zakwasu to bardzo złożony proces praco- i czasochłonny".... Jak rozumiem piekarnia ta płaci drożdżom za ich pracę !. To, że produkcja zakwasu jest czasochłonna jest jasne ale że pracochłonna ? Proszę o wyjaśnienie.
27.05.2017 15:17 #papcio
no drożdże muszą zjeść te węglowodany ,przetrawić i potem wydalić - no jest to pracochłonne szczególnie jak mają zatwardzenie :)
27.05.2017 15:44 #Współczuję
Mocno nie fajne zdjęcie zostało opublikowane. Biedny piekarz wygląda na wycieńczonego, jakby za chwilę miał zemdleć, jakaś udręka i kara boska, straszny widok, aż w dołku ściska. Ale jest jeszcze coś z drugim dnem a propos tytułu. Pod szuflą z bochenkami leży... drugi piekarz i podtrzymuje ją rękami. Przyjrzyjcie się uważnie. Ps. Zakwasy w mięśniach - murowane!
28.05.2017 23:13 #chomik
Warto podkreślić, że ten chlebek, w odróżnieniu od produktów konkurencji, zachowuje pyszny smak i świeżość nawet przez okres tygodnia.
29.05.2017 14:28 #honorata
Najzdrowsze jest to co sobie sama upieczesz, ja bardzo często piekę sama taki jest najlepszy i nigdy Ci się nie zepsuje. Nawet na portalu adamed.expert czytałam ostatnio że taki chleb swojski bardzo dobrze działa na nasz organizm
31.05.2017 10:51 #Piekarnia Piwoński
#TOT napisał(a) 27.05.2017 09:48

...."Hodowla zakwasu to bardzo złożony proces praco- i czasochłonny".... Jak rozumiem piekarnia ta płaci drożdżom za ich pracę !. To, że produkcja zakwasu jest czasochłonna jest jasne ale że pracochłonna ? Proszę o wyjaśnienie.
Hodowlę naszego zakwasu utrzymujemy od kilkudziesięciu lat, a w ciągu 10-14 godzin (w zależności od warunków atmosferycznych) zakwas przechodzi pięć faz fermentacji- zaczątek, przedkwas, półkwas pełen kwas i ciasto właściwe. Podczas każdej fazy ciastowy dolewa wody i dosypuje mąki w różnych proporcjach, aby mikroflora zakwasu została "dokarmiona" i mogła się dalej rozwijać. Np. w fazie przedkwasu konsystencja ciasta jest luźna (jak gęsta zupa)- podczas niej rozmnażają się przede wszystkim drożdże; z kolei w fazie półkwasu ciasto jest gęste i rozmnażają się głównie bakterie kwasu mlekowego. W dobrej jakości zakwasie żyją głównie bakterie kwasu mlekowego (na 100 komórek kwasu mlekowego przypada 1 komórka drożdży) i tym mikroorganizmom należy stworzyć odpowiednie warunki do życia, a zakwas należy nieustannie pielęgnować- nieważne czy są Święta Bożego Narodzenia, Wielkanocne czy Sylwester- zakwas trzeba dokarmić. Więcej informacji znajdzie Pan na naszej stronie: http://www.tradycyjnapiekarnia.pl/ na podstronie RZEMIOSŁO.
Pozdrawiamy serdecznie!
28.06.2017 09:38 #kolakola
Zerknijcie sobie na adamed.expert czytam go już od ponad roku i naprawdę ciężko jest się oderwać. Ciągle czekam na nowe tematy bo sporo jest takim porad dla ludzi takich jak my. Wszystko wyjaśnione kiedy i jak trzeba zrobić jakieś badania itd
28.06.2017 18:20 #esterkaplm
Pieczywo jest właśnie najlepsze takie pieczone samodzielnie, ja jak mam czas to piekę no ale niestety bardzo często po prostu nie mam czasu to kupuję w piekarni dobrej jakości taki droższy chleb. Zresztą bardzo zdrowy jest kwas chlebowy widziałam tez na adamed.expert bardzo obszerny artykuł na temat właściwości kwasu chlebowego. Kiedyś nie zdawałam sobie sprawy nawet z właściwości no ale teraz jak mam rodzinę staram się zdrowo odżywiać dla nich
10.10.2017 21:48 #linus
Smaki dzieciństwa.
11.10.2017 08:27 #MRydz
hheheh, nie ma to jak pisać samemu o sobie.......ehhhhh
takie czasy
pieczywo Piwońskich nie jest złe, każdemu wg gustu.
Mi osobiście bardziej smakuje od SPC, nawet biedronkowe nie jest złe
smaczne jest też pieczywo z Lidla, kupuję i mi smakuje a pierniczenie o rocznych mrożonkach z chin to niech sobie Państwo "P" w d..... schowają
11.10.2017 13:18 #MRydz
Nie ma to jak samemu piec chleb, tylko dużo z tym roboty
12.10.2017 13:20 #MKIo
Drożdże i "pożyteczna mikroflora" bez problemów przeżywają głębokie zamrożenie, jednak z całą pewnością nie przeżywają procesu pieczenia. Mówienie o drożdżach i mikroflorze w kontekście pieczywa to mieszanie w głowach.
12.10.2017 19:21 #Anastazjazx
#chomik napisał(a) 28.05.2017 23:13

Warto podkreślić, że ten chlebek, w odróżnieniu od produktów konkurencji, zachowuje pyszny smak i świeżość nawet przez okres tygodnia.
Tja jasne, będzie pyszny i świeży nawet za rok, jak go zamrozisz

 38/1289 


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Bielany


treść: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

Jak chcesz autoryzować ten wpis?



nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 

Forum

Lista forów dyskusyjnych:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ogłoszenia drobne

Nauka
 Korepetycje z języka niemieckiego. Przygotowanie do egzaminów. Centrum Legionowa 500089345

Usługi transportowe
 Ponad 20 lat doświadczenia pozwala nam zapewnić państwu kompleksową i fachową usługę przeprowadzkową. Na sukces naszej firmy składa się profesjonalizm i indywidualne podejście do każdego Klienta. Zakres działania naszej firmy to: Przeprowadzki mieszkań Przeprowadzki firm Przeprowadzki biur Przeprowadzki magazynów Usługi transportowe Transport sejfów Transport UPS oraz serwerów Transport mebli Transport pianin i fortepianów Usługi wnoszenia / znoszenia Usługi przenoszenia wewnątrz Montaż/demontaż mebli Naszym Klientom zapewniamy: bezpłatną wycenę i poradę naszego handlowca kartony w różnych rozmiarach w zależności od potrzeb Klienta kartony ubraniowe plastikowe pojemniki do bezpiecznego transportu szkła i delikatnych przedmiotów folię bąbelkową, stretch, koce transportowe profesjonalne pakowanie mienia DOŚWIADCZENIE I SOLIDNOŚĆ W PRZYSTĘPNEJ CENIE Zapraszamy do kontaktu: 697 955 151 601 211 952 www.japa-przeprowadzki.com.pl

Kupię samochód
 AA Auto każde kupię osobowe i dostawcze w każdym stanie, również bez dokumentów i rozbite. T. 519-353-990

Kupię działkę
 Działkę 508-644-253


TU dodaj swoje ogłoszenie
ZA DARMO w necie
ZA GROSZE w gazetach lokalnych
REKLAMA
REKLAMA
© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
regeneracja wtryskiwaczy warszawa   •   regeneracja wtrysków mazowieckie