



kuchnia
Ziemniaki dzielimy na dwie części jedną gotujemy, a drugą trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane.
Utarte ziemniaczki odciskamy- dość mocno i dodajemy ugotowane, przestudzone i przeciśnięte przez maszynkę ziemniaki, solimy i zagniatamy razem z mąką- mąki dodaję zawsze na oko- mam mieć konzystencję ciasta na pierogi.
Zagniecioną masę dzielę na spore kulki, palcami rogniatam kulkę i formuję placuszek, który nadziewam mięsem mielonym przyprawonym posmażoną cebulką, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i solą ( niektórzy dodają jajko, ale ja nie zawsze)
Tworzę coś w rodzaju wydłużonej cytryny, lub jak kto woli większego cukierka....
Dokładnie zlepcie!!
Gotuję to w wodzie, aż do wypłynięcia i na koniec kraszę podsmażoną cebulką a na Podlasiu jeszcze dają boczuś..
Jest to naprawdę pyszne.
Polecam


pozdrowki
Zerknijcie też na mój blog kulinarny cookandlove.pl

Dodaj samodzielnie on-line
Forum
Lista forów dyskusyjnych:
Ogłoszenia drobne
4-pokojowe sprzedam
• Super cena 4783 zł/m2 .
Kupię mieszkanie
• Kupię udział w nieruchomościach,
Lokal użytkowy do wynajęcia
• Wynajmę pomieszczenie biurowo-magazynowe 63 m2,
Usługi stolarskie
• Dzień dobry Chcielibyśmy zaprosić Państwa do współpracy z naszą firmą.
Czytaj także